Informatie sportverenigingen coronavirus

Goed nieuws! De sportsector mag weer verder open. Binnen de intussen bekende basisregels kan er weer een forse stap vooruit gezet worden. In deze nieuwsbrief nemen we jullie mee in de aangekondigde maatregelen die op woensdag 1 juli 2020 ingaan. Daarbij benadrukken wij dat het houden aan de basisregels essentieel is om ook deze nieuwe mogelijkheden succesvol te laten verlopen.

Openstelling binnensport
De door het kabinet opgelegde verplichte sluiting van alle binnensportaccommodaties, als gevolg van de uitbraak van het coronavirus wordt per 1 juli 2020 opgeheven. Dat heeft premier Rutte afgelopen woensdagavond gezegd tijdens de persconferentie. Er gelden geen beperkingen voor de omvang en groepsgrootte van trainingsgroepen.

Ter voorbereiding op de openstelling van de binnensport per woensdag 1 juli 2020 past de Vereniging Sport en Gemeenten samen met NOC*NSF het Protocol verantwoord sporten aan. De verwachting is dat het aangepaste protocol uiterlijk vrijdagmiddag 26 juni gepubliceerd wordt. Houdt dit protocol dus goed in de gaten, omdat het bij wijzigingen in besluitvorming steeds geactualiseerd wordt.

Openstellen sport- en verenigingskantines en terrassen
Naast de versoepeling van openstellen van kleedkamers, douches en toiletten per maandag 15 juni jl., mogen vanaf woensdag 1 juli ook alle sportkantines en terrassen weer open. Om de sportkantines en de terrassen ‘coronaproof’ te maken, moeten de richtlijnen vanuit de Koninklijke Horeca Nederland gevolgd worden. Deze richtlijnen vind je hier. NOC*NSF heeft daarnaast een handige checklist opgesteld die je helpt bij het veilig heropenen van de kantine. Bekijk deze checklist hier.

Sportbeperkingen opgeheven
In de praktijk houdt deze versoepeling in dat alle binnen- en buitensporten, inclusief de zogenaamde contactsporten, weer actief kunnen worden beoefend. Voor alle leeftijdsgroepen geldt dat zij normaal spelcontact mogen hebben. Tijdens trainingen, wedstrijden, toernooien en evenementen hoeft bij contactsporten geen 1,5 meter afstand te worden gehouden. Het blijft daarbij belangrijk dat er voor en na het sporten door de deelnemers van 19 jaar en ouder anderhalve meter afstand tot elkaar wordt gehouden. Dit geldt in de kantine, kleedkamers, op het terras en rondom de sportvelden. Blijf er daarbij voor zorgen dat de hygiënevoorschriften van het RIVM worden nageleefd.

Toeschouwers
Per woensdag 1 juli zijn wedstrijden, toernooien en evenementen weer toegestaan, zowel binnen als buiten. Hierbij mag publiek aanwezig zijn. Daarbij geldt dat toeschouwers 1,5 meter afstand tot elkaar moeten houden. In beginsel mogen er buiten maximaal 250 toeschouwers bijeen zijn. En binnen maximaal 100 personen.

Daarnaast dienen de hygiëneregels van het RIVM gevolgd te worden:

  • Heb je klachten? Blijf thuis en laat je testen.
  • Houd 1,5 meter afstand (uitzondering tijdens het sporten).
  • Vermijd drukte.
  • Was vaak je handen.

In de praktijk betekent dit dat verenigingen met een eigen buitenaccommodatie in hun eigen unieke situatie gaan bepalen hoe ze de 1,5 meter afstand tussen toeschouwers op hun sportpark willen gaan garanderen. Hiervoor dienen ze een passend plan te maken en deze te communiceren met hun achterban en met het (eventuele) publiek van de tegenstanders. Voor de binnensportverenigingen geldt dat ze in afstemming met de beheerders van de betreffende sportaccommodatie een plan maken hoe om te gaan met publiek. Ook hierbij geldt weer: 1,5 meter afstand is de norm.

Veel gestelde vragen
Voor veel gestelde vragen kun je terecht bij de FAQ van het NOC*NSF. Deze pagina wordt indien nodig voorzien van een update en heeft de meest actuele informatie steeds beschikbaar.

Zaal huren via SportService Zwolle
Huur je als vereniging/stichting een zaal via SportService Zwolle of wil je een zaal huren? Neem dan contact op met de afdeling Planning en Verhuur om te kijken naar de mogelijkheden. Emailadres: GSA@sportservicezwolle.nl

Vragen?
Heb je naar aanleiding van deze informatie nog een vraag? Neem dan contact met ons op. Daarnaast blijven we graag op de hoogte van de ontwikkelingen die bij jullie spelen. Mochten jullie kennis willen delen die voor andere sportverenigingen in Zwolle interessant is, dan horen wij dat natuurlijk ook graag!