lines

Het bestuur

Besturen is een belangrijk vak apart

Als bestuur van de vereniging heb je een belangrijke rol. Jullie zetten de lijnen uit, prikken de stip op de horizon. Maar het besturen van een sportvereniging is een vak apart. Je hebt te maken met vrijwilligers, leden die iets verwachten en een veranderende maatschappij. We willen je graag helpen om het bestuur krachtig en vitaal de hedendaagse uitdagingen aan te gaan. Interessante programma's die je kunnen helpen zijn bijvoorbeeld: Bestuurlijke vernieuwing, bestuurscoaching en de 10 spelregels.

Ouders langs de lijn1

Bestuurscoaching

Heb je als bestuur van een sportvereniging ook aandacht voor het functioneren van het bestuur? Een belangrijke basis voor het goed functioneren van een vereniging is de kwaliteit van en samenwerking binnen het bestuur. Bestuurscoaching kan daar bij helpen. Bestuurscoaching is een (nieuw) programma waarmee jij een nog sterker team wordt met je bestuur. Je krijgt inzicht over je mede bestuursleden, jezelf en werkt aan jullie teambuilding. Dit doe je door een afwisseling tussen kickboksen en een gesprek. Beleef de kick van besturen!

Voorafgaand het programma vindt er een intake plaats met jouw bestuur. Daarna ga je aan de slag onder leiding van SportService Zwolle en Tabonon.

Bestuurlijke vernieuwing

De maatschappij verandert continu, maar de basis van de vereniging blijft 'verenigen'. Hoe dat je dat in een steeds veranderende wereld, waarbij vrijwilligerswerk eerder taboe dan standaard is geworden? Op welke manier zorg je er nou voor dat jouw vereniging toekomstbestendig is? We nemen je graag mee in deze zoektocht.

Bekijk hier hoe VV Voorsterslag deze zoektocht heeft afgelegd:

(nieuwe ) Spelregels

Er gelden nieuwe spelregels in onze maatschappij en dus ook voor jouw sportvereniging. Om jouw bestuur te ondersteunen bij uitdagingen, opdrachten en kansen zijn we op zoek naar deze nieuwe spelregels.

Door op zoek te gaan naar de spelregels, oplossingen en antwoorden halen we goede voorbeelden op uit de stad en het land. We hebben tien ‘spelregels’ opgesteld op basis van onze zoektocht en opgedane ervaringen. Dit zijn ‘spelregels’ voor bestuursleden die in onze ogen bijdragen aan toekomstbestendige sportverenigingen. Waarbij we als uitgangspunt nemen: De vereniging is van de leden!

Gedurende het sportseizoen informeren we jullie over deze 'spelregels'.
Wil je nu al meer weten? Neem dan contact op met één van onze adviseurs.

Fluitje

10 spelregels

  • De strategie en structuur zijn ondersteunend aan de cultuur van de vereniging.
  • Kijk met een open blik naar de vereniging en durf vaste patronen en/of structuren los te laten.
  • Geef de vereniging terug aan de leden.
  • Het bestuur is verbindend en zet in op de relatie met en tussen leden.
  • Zet de werkelijke behoefte van de leden centraal.
  • Stel je faciliterend op richting de leden en zet in op daar waar de energie zit.
  • Speel in op actuele ontwikkelingen (wendbaar).
  • De randvoorwaarden om de sport te beoefenen zijn op orde.
  • Versterk wat er goed gaat en leer van het verleden. Verbreed je blik. Kijk om je heen. Zie andere sectoren. Vindt niet elke keer het wiel uit.
  • Krijt op tijd! Wees kritisch op jezelf en het bestuur.