lines

Olympische tocht Zwolle

Olympische tocht Zwolle

De Olympische Winterspelen staan voor de deur. Hoe tof is het om dan jouw eigen Olympische tocht te beleven? Voor de 4e editie van de Olympische tocht willen we iedereen uitdagen om een eigen Olympisch record neer te zetten. Zoveel mogelijk kilometers, zo snel mogelijk. Dit keer in samenwerking met Expertise centrum Voet&Beweging in Zwolle. Wie gaat er voor goud, wie wint er zilver? De tocht start op 4 februari bij het branden van het Olympisch vuur.

De Olympische tocht 4.0 doe je alleen én in teamverband. Net als een echte Olympische ploeg. Je stelt een team van maximaal vier personen samen. Maar je krijgt ook de mogelijkheid om individueel zoveel mogelijk kilometers af te leggen. Het team wordt uitgedaagd om zo snel mogelijk een Olympische tocht van honderden kilometers door zijn eigen woonplaats in Zwolle of omliggende regio af te leggen. Dit kun je doen door individueel of in duo's een aantal kilometers te gaan wandelen, fietsen, hardlopen, skeeleren, steppen of met de rolstoel bewegen. De kilometers die je individueel aflegt wordt binnen je team bij elkaar opgeteld.

Teamwork
Expertise centrum Voet&Beweging en SportService Zwolle slaan de handen ineen en organiseren samen de Olympische Tocht 4.0 met als doel zoveel mogelijk mensen in beweging krijgen. Het gezamenlijke doel ‘Een leven lang gezond bewegen’ maakt dat de twee organisaties de Olympische Tocht dit jaar samen organiseren. “Het belangrijkste is niet je eigen tocht, maar het samen deelnemen”, vertelt Sebastiaan Visscher van het Expertise centrum Voet&Beweging.

Parcours – nieuw: familiepoule
De Olympische tocht is een route die de deelnemers zelf afleggen met de eigen gekozen manier van bewegen (wandelen, hardlopen oid) door zijn of haar woonplaats. We bieden vijf diverse poules aan waar ieder team of individu op zijn/haar niveau kan sporten/bewegen. De vijf poules hebben de afstanden: 100km (familiepoule), 200km, 400 km, 750 km en 1200 km. De deelnemers bepalen zelf hun parcours maar worden door SportService Zwolle geïnspireerd met leuke weetjes vanuit de Winterspelen die we delen via de socials.

Nieuw
Voor deze 4.0 editie is de familiepoule (100km) een nieuw element. De familiepoule is een poule waarbij je als gezin (minimaal 2 kinderen in het team) kunt deelnemen om een extra stimulans te krijgen om samen een mooie (bos)wandeling te maken.

Poules
Om ieder zijn eigen niveau tegemoet te komen, zijn er vijf poules opgesteld in de kleuren van de Olympische ringen. Zie hieronder de afstanden van de vijf poules. De afstanden moeten binnen één maand gehaald zijn. Kies er één uit met je team en meld je aan door het aanmeldformulier in te vullen.


Poule kleur

Aantal km’s

Zwart (familiepoule)
Team bestaat minimaal uit twee kinderen (12 jaar of jonger)

100 km

Rood

200 km

Geel

400 km

Blauw

750 km

Groen

1200 km

Aanmelden
Heb jij een poule gekozen met je team?
Meld je dan aan via het Aanmeldformulier

Spelregels

 • Eén team bestaat uit maximaal vier personen waarvan je individueel of in duo's kilometers kan afleggen;
 • Je houd je aan de richtlijnen RIVM. 1,5 meter afstand en met niet meer dan 4 personen;
 • De kilometers worden per week bijgehouden;
 • De competitie start op 4 feburari en eindigt op de 4 maart. Kilometers daarvoor en daarna worden niet meer meegerekend;
 • De teamcaptain zorgt ervoor dat de teamleden op donderdagavond de gegevens op de juiste manier in de Strava app hebben weergegeven;
 • Wandelen 1 km = 1 km waard op de route
  Hardlopen 1 km = 1 km waard op de route
  Skeeleren 1 km = 1 km waard op de route
  Fietsend 1 km = 0,5 km waard op de route
  Rolstoel/rollator* 1 km = 10 km waard op de route
  Roeien 1 km = 2 km waard op de route
  Steppen 1 km = 0,75 km waard op de route.
  *Rolstoel/rollator is alleen toegestaan als dit noodzakelijk is.
 • Fairplay. We gaan ervan uit dat iedereen eerlijk speelt en niet smokkelt met kilometers. Als we hier vraagtekens over hebben, nemen we contact op met de teamcaptain.
 • Bonuspunten: elke week wordt er een ware ‘kilometer vreter’ uitgeroepen. Dit is de deelnemer die de meeste kilometers in deze week bij elkaar heeft gesprokkeld. De titel kilometer vreter levert 10 extra kilometers op de route voor je team op!
 • Via social media worden er verschillende ‘extra’ opdrachten verspreid. Wanneer je het goede antwoord hebt gemaild of je weet de opdracht uit te voeren, levert dit extra kilometers op voor je team! Houd onze social media Instagram dus goed in de gaten!
 • Iedere week wordt er een kilometervreter uitgeroepen. De individu die de meeste kilometers heeft gemaakt die week, krijgt deze eervolle titel.
 • Zorg dat je strava-profiel op openbaar staat tijdens de Olympische Tocht. Hierdoor kan de organisatie de kilometers bijhouden.

Wat levert het je op?
Allereerst is bewegen goed voor je lichaam en geest. Je zorgt voor sociale verbinding door met een team de kilometers af te leggen. Het Expertise centrum Voet&Beweging geeft de deelnemers de mogelijkheid gratis gebruik te maken van online voet- en beweegadvies en een hardloopspreekuur. Dit mag voor, tijdens- en na de Olympische tocht. Geldig tot één jaar na de start van de Olympische tocht. Bij aanmelding ontvang je een voucher om dit te verzilveren.

Gratis online voet en beweegadvies
Heb je klachten aan voet of enkel en wil je weten wat je hieraan kunt doen? Dan kun je geheel vrijblijvend en kosteloos een online adviesgesprek inplannen bij het Expertisecentrum Voet & Beweging. Het adviesgesprek duurt maximaal 15 minuten en geeft de specialist een eerste indruk van de klachten en wat je hier aan kunt doen. We kunnen je eenvoudig op weg helpen met een advies.

Gratis hardloopspreekuur
Ben jij een gevorderde hardloper of ben je van plan te beginnen met hardlopen? Dan is het kosteloze hardloop spreekuur zeker iets voor jou. Heb je voet- en/of enkelklachten, wil je tips & tricks om ze te voorkomen of beter te gaan lopen? Kom dan zeker langs. Tijdens het spreekuur vindt er een intake plaats en wordt er een persoonlijk advies gegeven hoe het lopen kan worden verbeterd of de klacht behandeld.

Kosten
Er zijn geen kosten aan de Olympische tocht verbonden.

Sfeerbeelden
We vinden het leuk als je tijdens het afleggen van jouw route foto's maakt en met ons deelt. Van de natuur, van jezelf in beweging of een mooie plek in Zwolle. Je deelt dit met ons via de socials Instagram en TikTok.

Tussenstand
Volg de tussenstand op ons Instagram kanaal. Ben je teamcaptain? Dan ontvang je de tussenstand ook per mail.