lines

Bewegen. Het nieuwe normaal

25-05-2020

Zeven sporticonen hebben zaterdag 23 mei in een landelijke advertentie de regering en ‘de Nederlander’ opgeroepen om werk te maken van een vitale samenleving, met daarin een cruciale rol voor sport en bewegen. "Wij zijn ervan overtuigd dat sport en bewegen een cruciale rol speelt bij het creëren van een gezonde toekomst voor ons land.

Samen met onze unieke infrastructuur van 24.000 sporverenigingen, sportbonden en commerciële sportaanbieders hebben we alles in handen om Nederland in beweging te brengen en te houden. En te werken aan die vitale samenleving waarin sport en bewegen het nieuwe normaal zijn.

Laten we samen, regering en alle andere Nederlanders, deze handschoen oppakken! Zodat we straks met zijn allen niet alleen gezonder en fitter zijn, maar als samenleving daardoor ook weerbaarder tegen onverwachte inbreuken op ons dagelijks leven, zoals nu het Covid-19 virus", zo staat in de advertentie is getekend door huidige en voormalige topsporters en -trainers Bas van de Goor, Epke Zonderland, Louis van Gaal, Sarina Wiegman, Guus Hiddink en Joop Alberda en professor Erik Scherder.

“Het is al lange tijd bekend dat sport vele voordelen biedt, van gezondheid tot cognitieve en sociale effecten”, zegt Alberda. “Onze ambities om sport en bewegen veel meer betekenis te geven voor Nederland zagen een aantal jaar geleden al het eerste levenslicht. De coronacrisis werkt als een alarmbel. Mensen met een mindere vitaliteit en weerbaarheid zijn het meest kwetsbaar. Dit is het moment om in actie en tot gedragsverandering te komen, waarbij de nadruk ligt op voorkomen in plaats van genezen. We willen werken aan het nieuwe normaal.”

De initiatiefnemers stellen dat sport en bewegen een essentiële, preventieve rol speelt om Nederlanders vitaler te maken, maar dat ‘de plaats van sport in het systeem van zorg en welzijn verre van perfect’ is. De sporticonen pleiten voor een systeem waarbij mensen van jongs af aan geholpen worden hun leven lang gezond te blijven door sport en bewegen te integreren in hun dagelijks leven. Op school, op het werk, thuis, op de vereniging of in de sportschool, in het ziekenhuis of de zorginstelling. "Een fantastisch initiatief. Namens SportService Zwolle ondersteunen we dit van harte en dragen graag ons steentje bij in Zwolle en omliggende regio. Bewegen is het nieuwe normaal en gewoon super leuk om samen te doen!", vertelt Jolanda van der Veer, directeur-bestuurder SportService Zwolle.


Lees hieronder de hele brief: