lines

Sporter helpt sporter

Van 18 tot en met 27 september is er dit jaar de Nationale Sportweek met als thema: Sport doet iets met je! Op 22 september staat de sportweek in het teken van inclusief sporten. In het kader van dit thema heeft onze collega Thijs Post, buurtsportcoach Aangepast sporten, Tim Tadema en Frank Eikenaar gevraagd wat sport met hun doet. Thijs vertelt:

"Het is dinsdagavond. Ik ben onderweg naar mijn gesprek met Tim en Frank bij atletiek vereniging PEC 1910 in Zwolle. Bij mijn aankomst rent een club van rond de 20 mannen en vrouwen net het hek uit voor een opwarm rondje van 3 kilometer. Tim en Frank lopen achteraan verbonden met een groene polsband.

Tim is een jongen met een visuele beperking en heeft nog vijf procent zicht. Frank is zijn hardloop buddy, maar zoals later zal blijken veel meer dan dat. Tim deed in zijn jonge jaren altijd aan voetbal bij WRZV de Boog. Een voetbalvereniging voor mensen met een beperking in welke zin dan ook. Maar zijn zicht verslechterde door de jaren heen en het sociale aspect van sport werd, naarmate Tim ouder werd, voor hem steeds belangrijker. Hardlopen zat in de familie, en zo ging Tim op zoek naar mogelijkheden om te kunnen hardlopen. Via facebook stuurde hij een bericht aan atletiek vereniging PEC 1910 in Zwolle. Op dit bericht werd door de trainers in eerste instantie terughoudend gereageerd. Totdat Frank deze onder ogen kreeg. Frank is een niet onverdienstelijke hardloper binnen de vereniging. Zonder kennis te hebben van hoe mensen met een visuele beperking hardlopen (Running Blind), was hij van mening dat iedereen zou moeten kunnen hardlopen. Hij pakte de groene polsband, waarmee hij Tim kan begeleiden op, en het hardlopen kon beginnen."

Klik
"Er was gelijk een persoonlijke klik en op natuurlijke wijze ontstond er een afstemming in het hardlopen. Daar waar loopoefeningen met handen en voeten moesten worden uitgelegd of moesten worden aangepast nam Frank hier de tijd voor om Tim te helpen. Het draagvlak van een visueel beperkte loper in de trainingsgroep werd steeds groter. Naast Frank zijn er nog twee vaste buddy’s met wie Tim regelmatig traint. Uit mentaal oogpunt heeft het hardlopen Tim enorm gesterkt. Als volwaardig onderdeel van de loopgroep, die hard kan lopen, en met een vriend aan zijn zijde. Sport doet dus echt iets met je! Op naar de Zevenheuvelenloop in Nijmegen op 14 November voor een nieuw persoonlijk record!"

Ben jij de nieuwe Frank, die zich verbonden voelt met andere sporters, ongeacht hun beperking om samen mee te sporten? Of ben je iemand met een beperking op zoek naar een leuke sport voor jou? Dan kun je dit altijd laten weten door een mail te sturen naar aangepastsporten@sportservicezwolle.nl