Vitale regio

Met sport, beweging en beleving versterken we Zwolle en de regio. Hiervoor hebben wij de kennis, expertise én de uitvoeringskracht in huis. Naast de gemeente Zwolle zijn we op diverse uitvoeringsniveaus actief voor de gemeente Kampen, Zwartewaterland, Steenwijkerland, Staphorst, Nieuwleusen, Raalte, Ommen en Dalfsen. Mariska Zwartsenburg, beleidsmedewerker sport gemeente Steenwijkerland en Jason Huisman, werkzaam bij SportService Zwolle en coördinator Vitale Regio vertellen.

Jason: “Eén van de gemeenten waar wij actief zijn, is de gemeente Steenwijkerland. Hier maken wij deel uit van het team dat uitvoering geeft aan ‘het Steenwijkerlands Sport- en beweegakkoord’ in het schooljaar 2020-2021. Naast de ondersteuning op het gebied van aangepast sporten, geven wij uitvoering aan onder andere het thema Jong leren bewegen. Hierbij gaat het om het verhogen van de kwaliteit van het bewegingsonderwijs. En de aandacht voor ontwikkeling van de motorische vaardigheden en stimuleren van bewegen voor de jongste jeugd van 0-4 jaar. Daarnaast zetten we in op het thema Vitale sportaanbieders, waarbij wij ondersteuning bieden om de kwaliteit van jeugdtrainers en een positieve sportcultuur te vergroten.”

Mariska: “Vanuit ons Wedstrijdplan (het sport- en beweegbeleid) was er budget om extra buurtsportcoaches in te zetten. De extra inzet richtte zich op Jong leren bewegen en Clubkadercoaching. Voor uitvoering van de pilot van deze opdracht kwamen we bij SportService Zwolle uit. Samen met de buurtwerkers sport van Sociaal Werk De Kop, de organisatie voor Sociaal Werk in Steenwijkerland, werken zij als team van Aanvoerders samen aan de uitvoering van het Steenwijkerlands Sport & Beweegakkoord. Beide organisaties brengen hun eigen expertise mee. Corona was ook binnen het Sportakkoord in Steenwijkerland een extra uitdaging. De aanvoerders moesten creatief kijken naar andere manieren om invulling te geven aan hun opdracht. Stan en Tom van SportService Zwolle hebben bijvoorbeeld het plan omgegooid om voorschoolse locaties te ondersteunen om aandacht te hebben voor motorische ontwikkeling van kinderen. Het zijn, in overleg met partners, verschillende filmpjes met opdrachten voor voorschoolse opvanglocaties geworden. Zo konden ze, binnen alle beperkingen die er waren, toch stappen zetten om te werken aan één van de doelen van het Sportakkoord: het vergroten van de motorische vaardigheden bij kinderen van 0-4 jaar.”

Contactpersoon

Jason Huisman

Coordinator Zwolle Centrum Buurtsportcoach

j.huisman@sportservicezwolle.nl