Zwols Cruyff Court decor voor landelijke halve finales

Zwols Cruyff Court decor voor landelijke halve finales

De voorrondes van het jaarlijkse Cruyff Court toernooi, vernoemd naar één van werelds beste voetballers, worden ieder jaar in Zwolle gespeeld op het daarvoor bestemde Cruyff Court aan de Palestrinalaan in Holtenbroek. 2019 was een bijzonder jaar voor dit terugkerende evenement. Zwolle was één van de steden in Nederland waar de halve finales werden gespeeld. Buurtsportcoach Maaike van Vugt vertelt.

“Vorig jaar hebben wij voor het eerst de halve finale in Zwolle georganiseerd van de Cruyff Court kampioenschappen. Teams uit de regio kwamen naar Zwolle om daar tegen elkaar te strijden voor een plek in de finale. Het enthousiasme was hoog. Er waren tien teams. Acht jongensteams en twee meidenteams. Uiteindelijk waren er rond de 80 kinderen. Superleuk om Zwolle goed op de kaart te zetten door de halve finale te organiseren in deze sportstad.”

“Wij wilden het groter aanpakken, de Cruyff Foundation vraagt aan begin van het jaar wie het graag wil organiseren. SportService Zwolle vindt het heel belangrijk dat de kinderen ook buiten in beweging zijn. Een keer niet Fortnite achter de spelcomputer spelen, maar ook contact maken met andere kinderen en jongeren in de wijk. Er kwam ook veel publiek af op dit event. Naast de wedstrijden van het toernooi organiseerden we side events. Kinderen die niet speelden konden dan alsnog bewegen. Ook broertjes en zusjes van deelnemende kinderen bijvoorbeeld.”

“Volgend jaar willen wij het heel graag uitbreiden naar de andere stadsdelen. In elk stadsdeel een voorronde en uiteindelijk op het Cruyff Court tegen elkaar voetballen voor een plek in de kwartfinale. En hopelijk komt er een toernooi voor en door jongeren van de middelbare schoolleeftijd”, aldus van Vugt.