lines

AV Isala '96 wil voorbeeld zijn in aangepast sporten

AV Isala '96 wil voorbeeld zijn in aangepast sporten

Sport is voor iedereen. Daarom heeft de atletiek vereniging AV Isala ’96 uit Kampen al een aantal jaren VB Atletiek binnen haar sportaanbod. Sinds 1,5 jaar bieden zij ook para-atletiek aan. “We doen alles wat normaal kan. Lukt dat niet? Dan gaan we pas aanpassen”, vertelt Greet Vrijbloed, trainster VB Atletiek. Twee trainers aan het woord over hun inclusieve afdelingen.

Vijftien jaar geleden was het nog praten als brugman om een vorm van aangepast sporten binnen de vereniging te krijgen. Maar anno 2021 is dit volledig geaccepteerd binnen de vereniging. “Vijftien jaar geleden zochten mijn man en ik een sport voor onze zoon met het syndroom van down. Er was niets, behalve paardrijden. Omdat we zelf lopers zijn, klopten we aan bij de atletiek vereniging met een initiatief voor verstandelijk beperkten”, vertelt Greet Vrijbloed, trainster VB Atletiek, AV Isala '96.

“Ik sport al mijn hele leven en geef mijn halve leven training. Ik heb me verbaasd over de afstand van de groep mensen met een beperking tot de sport. Daar wilde ik wat mee”, vertelt Daniel Gouw, trainer para-atletiek binnen de vereniging. “Er kwam een meisje met een blade bij de vereniging. Ik zag haar zoektocht en nam haar onder mijn hoede. In overleg met de vereniging en haar ouders ontstond hier de para-atletiek afdeling.”

Besef binnen de vereniging
“Het was zwemmen in het begin maar inmiddels houden ze er rekening mee en zien ze het als iets positiefs. We hebben twee groepen binnen de VB-Atletiek: een loopgroep en een technische groep. We zijn heel blij met hoe het nu gaat. Alles wat we willen wordt gedragen. De vereniging accepteert en beseft dat het hoort om andere groepen te bedienen”, aldus Greet

Ook Daniel voelt de acceptatie: “De vereniging steekt in op het normaal benaderen en begeleiden door het aanbieden van reguliere trainingen voor mensen met een beperking in combinatie met training op hun eigen niveau.” Een voorbeeld voor andere verenigingen. “We willen laten zien dat alles gewoon kan. We gaan met z’n allen naar een wedstrijd toe", vervolgt Daniel.

Trots
“Onze clubkampioenschappen zijn een mooi voorbeeld van inclusiviteit. Iedereen neemt deel op dezelfde momenten”, vertelt Greet. Daniel vult aan: “Naast deze kampioenschappen, doen ze ook allemaal mee bij de reguliere avondwedstrijden. Dat zien we bijna nergens, jammer genoeg.”

“Mooi voorbeeld vind ik dat ik bij de reguliere avondwedstrijden, bijvoorbeeld de 200 meter loopwedstrijd, onze VB sporters er gewoon tussen lopen. Dan ben ik best wel trots!”, aldus Greet.

Focus op wat wel kan
Zelfontplooiing, plezier, vertrouwen, versterken van identiteit en veiligheid. Een aardige opsomming van wat het aangepast sporten met zich mee brengt. “Maar laten we ook de conditie niet vergeten. Het is ook voor mensen met een beperking belangrijk om in beweging te blijven”, zegt Greet. “In het bijzonder voor mijn VB’ers is alleen het meedoen al belangrijk. Ze kunnen zeggen: ‘ik zit op een sport’. Je geeft ze daarmee een status. Bovendien is het geweldig om met zo’n fijne groep te werken. Het geeft veel voldoening.” Daniel vult aan: “We behandelen iedereen hetzelfde. We focussen op alle mogelijkheden van iedereen en dat niemand zich anders voelt.”

Publiciteit
Ondanks de mooie ontwikkelingen kan de vereniging nog wel een handje geholpen worden in de publiciteit. “De bekendheid blijft wel een dingetje”, zegt Greet. “Dat blijven we altijd hebben. Hoe bereiken we deze groep? Deze doelgroep gaat niet heel actief zelf opzoek. Dus ze kunnen alle hulp gebruiken.”

Daniel onderzoekt enkele mogelijkheden: “Via de Vogellanden in Zwolle ben ik in contact gekomen met Thijs Post, buurtsportcoach aangepast sporten en Loes boetes, aangepast sporten regio coördinator, namens SportService Zwolle. Ik heb een clinic mogen geven bij de Multisportdag voor doven en slechthorenden en bij een vorm van Stille gym afgelopen najaar. Dit wil ik blijven doen. Investeren. Daarnaast zijn we aangesloten bij Uniek Sporten en laten we op de sociale media zien wat we doen. Men kan ons vinden op facebook of instagram: www.facebook.com/paratletiekisala96 en @paratletiekisala96 .”

Toekomst
“Ik begeleid nu twee jongens met prikkelverwerking. Ik wil hen graag een plek geven binnen de vereniging. En mijn loopgroep van drie uitbreiden met meer leden zodat het een volwaardige loopgroep wordt. Daarnaast zijn mijn man en ik opzoek naar een trainer die het over wil nemen.”, vertelt Greet. Daniel: “Ik hoop dat mijn ledenaantal wat gaat groeien binnen de vereniging. En dat ik mijn para atlete mag begeleiden naar het NK en wellicht de Paralympics. Hoe tof zou dat zijn?”, zegt hij hoopvol.