lines

Ervaring Remco Voorhorst - Besturen met impact

Ervaring Remco Voorhorst - Besturen met impact

Remco Voorhorst, bestuurslid bij voetbalvereniging ZAC heeft de opleiding Besturen met impact vorig jaar gevolgd en raad iedere bestuurder deze opleiding aan. Hieronder legt hij uit waarom:

“Het is nu ruim een jaar geleden dat ik de cursus Besturen met Impact heb gevolgd en afgerond via de KNVB. De conclusie die ik kan trekken na een jaar is dat het mij enorm heeft geholpen om een completere bestuurder te worden.

Al sinds mijn 4e ben ik lid van voetbalvereniging Z.A.C. en het fier wit en blauw is mij met de paplepel ingegoten. Sinds ik een oudere junior was, hielp ik al binnen de club met allerlei vrijwilligerswerk. Hierdoor ken je de club van haver tot gort. In 2014 heb ik mij verkiesbaar gesteld voor een bestuursfunctie. Hoewel de vereniging toen praktisch functioneerde, miste ik een toekomstbestendige visie.

Als je dingen voor elkaar wilt maken moet je de kartrekker zijn. Althans, dat was altijd mijn gedachte. Ideeën bedenken en mensen erbij zoeken, maar altijd de volledige regie willen houden. Overdragen van taken duurde gevoelsmatig langer dan het zelf even te regelen. Hoewel wij als gezamenlijk bestuur enorm veel voor elkaar kregen, kwam veel uit de eigen handen.

Ook als er leden met een geweldig idee kwamen nam ik dat mee. Tegelijkertijd ontnam ik diezelfde mensen medeplichtigheid. Door mijn eigen enthousiasme remde ik de initiatieven van andere mensen. Ik ontnam ze de eigenaarschap. De cursus was voor mij een mooie spiegel. De cursus heeft mij geleerd eigenaarschap bij initiatiefnemers te laten. Hierdoor raken mensen nog meer betrokken bij de vereniging en ontstaan er hele mooie initiatieven. De grootste winst die we hierdoor halen is dat de vereniging er nog meer vrijwilligers bij krijgt en dat deze mensen helpen met projecten waar zij zelf energie van krijgen.

Een van de projecten die hierdoor heel succesvol is geworden is het project Z.A.C. Rookvrij. Dit project is begonnen met een opmerking op Twitter van een moeder van 2 jongens uit de jeugd. Zij reageerde op een tweet van de Stichting Rookvrij en of dat ook niet iets was voor Z.A.C. De eerste reactie van mij op Twitter was dat we dit zouden agenderen. Al snel heb ik namens het bestuur tegen haar gezegd dat we het een fantastisch idee vonden en dat ze dit zelf naar eigen inzicht mocht oppakken. Op eigen initiatief heeft ze vervolgens een werkgroepje opgezet, een enquête onder de leden gehouden en gezorgd voor een enorme draagvlak. Als bestuur hebben wij alleen maar hoeven te faciliteren in netwerk.

Binnen een aantal maanden waren wij rookvrij en de winnaar van de nationale Rookvrij Generatie Awards in de categorie sport. De grootste winst was dat een moeder van twee spelers in diezelfde periode voor de club veranderde naar Marian, een zeer waardevolle vrijwilligster. Zonder de cursus Besturen met Impact had ik waarschijnlijk dit project zelf vorm gegeven, had ik er persoonlijk veel werk aan gehad en hadden wij als Z.A.C. nooit zoveel resultaat behaald.

Ik adviseer de cursus aan elke bestuurder. Het geeft je handvatten om anderen te enthousiasmeren en te verenigingen en om samen te werken aan jullie mooie club. “

Aanmelden voor de opleiding kan via onze sportkalender: www.sportservicezwolle.nl/spor...