lines

Inclusieve badmintonvereniging

Iedereen moet kunnen sporten. Ongeacht iedere soort beperking. Dat vindt Jan Stempfer ook. Hij nam in 2019 het initiatief om een inclusieve badmintonvereniging te starten. Afgelopen zomer werd het een feit. “Als ervaringsdeskundige wil ik opkomen voor mensen met een beperking”, aldus Stempfer. AB Raalte is een badmintonvereniging voor mensen met een fysieke en geestelijke beperking.

“Door het revalideren van een amputatie aan mijn beide onderbenen maakte ik kennis met badminton en raakte hiermee “besmet”, begint Jan. “Die sport is in de basis de makkelijkste sport om mee te revalideren. Door het herstellen en afkicken van pijnmedicatie ben ik een compleet ander mens geworden. Van antisociaal naar sociaal. Ik wilde graag iets betekenen. “Opkomen voor mensen met een beperking”, gaat Jan verder. “Ik kwam erachter dat het aanbod voor aangepast sporten best beperkt was. Daar wilde ik verandering inbrengen. Sport moet meer op de kaart komen voor deze doelgroep. Zo kwam ik op het idee van een inclusieve badmintonvereniging. Loes Boetes, aangepast sporten coördinator SportService Zwolle, heeft ons geholpen met het opzetten van de vereniging en gaf ons advies over het opleiden van trainers, regelen van hulpmiddelen en stagiairs. Dit was prettig. Haar adviezen blijven welkom”

Diversiteit is de kracht van de vereniging
“Op dit moment hebben we zeven leden die iedere woensdagavond trainen als de coronamaatregelen dat toelaten. Trainer Jess Bourgonje staat ons op ons eigen niveau bij. Onze leden zijn heel divers. Van mensen met een fysieke beperking tot mensen met een geestelijke beperking. De diversiteit van leden van onze vereniging is onze kracht. Verschrikkelijk mooi om te zien wat de diversiteit van de doelgroep met zich meebrengt. De leden groeien op diverse vlakken. Mensen begrijpen elkaar. Ze voelen zich veilig.”

Een mooi voorbeeld wil Jan extra benoemen: “Eén van onze leden heeft een hersenletsel en kampt met verschillende angsten. Wij begeleiden haar door middel van badminton in het overwinnen van haar angsten. Dit kan heel simpel door diverse oefeningen. Het is letterlijk vallen en opstaan voor haar maar door haar fanatisme en doorzettingsvermogen heeft ze diverse angsten al overwonnen”.

Mikken op 15
Het starten van een vereniging brengt ook uitdagingen met zich mee. Bert Bourgonje is de voorzitter van de vereniging: “Om de vereniging financieel gezond te hebben, ontbreken er nog een aantal leden. Door een clinic afgelopen november hebben we wat publiciteit gehaald en hebben we twee of misschien wel vijf nieuwe leden. Maar dan zijn we er nog niet. We mikken op 15 leden.”

Bert Bourgonje is sinds afgelopen zomer voorzitter. “Mijn zoon, die ook trainer is bij de vereniging, vroeg mij om te helpen met het opstarten van de vereniging. Nu ik met pensioen ben, heb ik iets meer tijd en wilde ik van waarde zijn. Het is leuk, mij raken ze niet meer kwijt”, vertelt hij lachend.

Jan maakt zich daar geen zorgen over. Het is zo uniek. En we houden met iedereen rekening. We proberen alle drempels te verlagen. We komen de leden zelfs tegemoet in de kosten. Normaal gesproken is een aangepaste vereniging duurder i.v.m. de sportvoorzieningen. Maar daarin komen wij de leden tegemoet. Ook zijn we aan het onderzoeken naar de mogelijkheden van de accommodatie.

2024
De wensen voor de toekomst zijn duidelijk. Jan: “In 2024 willen we 40 leden, spelen we in een grote toegankelijke zaal, nemen we deel als inclusieve vereniging aan toernooien, zijn we meer betrokken bij inclusieve verenigingen in de regio en hebben we binnen de verenigingen spelers die meedoen aan de top waarbij we ieder op zijn eigen niveau kunnen bedienen. Kortom; de inclusieve sport moet meer op de kaart want iedereen met een handicap moet kunnen sporten.”

Foto's: Gerard Vrakking

Onderstaand: Jan Stempfer in actie.

Bovenstaand: deelnemers in actie.