lines

SportService Zwolle opent ‘Out of the Box’ in Holtenbroek

01-10-2019

Wat als buitenspelen niet vanzelfsprekend is? Dan zoeken we daar een oplossing voor. Want buitenspelen moet voor iedereen toegankelijk zijn. Afgelopen zondag, ter afsluiting van de Nationale Sportweek, opende SportService Zwolle ‘Out of the Box’. Een zeecontainer vol met buitenspeelgoed om het buitenspelen voor kinderen uit Holtenbroek aantrekkelijker te maken. Dit project is tot stand gekomen in samenwerking met de gemeente Zwolle, de Nieuwe Hanze Unie en Travers Welzijn.

De buurtsportcoaches van SportService Zwolle constateren al lange tijd dat in Holtenbroek op veel plekken niet buiten gespeeld wordt. “Zonde!” vindt Maaike van Vugt, buurtsportcoach SportService Zwolle. “Er zijn in Holtenbroek veel mooie speelveldjes die nauwelijks gebruikt worden. Terwijl die veldjes zich juist heel goed lenen voor een plezierige vorm van sport- en beweging”, aldus van Vugt.

SportService Zwolle onderzocht waarom. Het blijkt dat veel kinderen niet alleen naar buiten mogen omdat er weinig toezicht is op de veldjes. “Dat is een reden voor veel ouders en kinderen om ongewild binnen te zitten. Daar wilden we wat aan doen”, vertelt Maaike.

SportService Zwolle zocht contact met de Nieuwe Hanze Unie en kreeg subsidie om deze doelgroep te helpen om op een veilige en plezierige manier toch te kunnen buitenspelen. “Out of the Box werd realiteit”, zegt Maaike trots. Op woensdag- en vrijdagmiddag zijn de deuren van de container open. Ouders en kinderen kunnen dan samen met de buurtsportcoaches van SportService Zwolle veilig buitenspelen. “De kinderen spelen alsnog op eigen verantwoordelijkheid, maar er is nu wel een toeziend oog en vast aanspreekpunt.”

Iedereen mag buitenspelen
Om zoveel mogelijk ouders en kinderen te bereiken in Holtenbroek, krijgt de zeecontainer jaarlijks een andere bestemming. Afgelopen zondag is de container geplaatst bij de James Last flat, waarna deze volgend jaar bij de Glenn Miller flat zal komen. Maar dit lukt niet zonder betrokken buurtbewoners. “Samen met Travers Welzijn proberen we de buurtbewoners zo goed mogelijk te betrekken bij dit project. We zien graag dat er een aantal actieve buurtbewoners op staan om het beheer van de box na een jaar over te nemen in een garagebox van hun flat, zodat wij de container kunnen verschuiven naar de volgende bestemming. We gaan ervoor dat alle kinderen onbezorgd kunnen buitenspelen op speelveldjes in Holtenbroek!”

Niet te missen
De zeecontainer, The Box, is herkenbaar aan de schilderingen die ontworpen zijn door muurkunstenares Henrike Joziasse. Zij heeft deze in samenwerking met buurtkinderen ingekleurd met verf die gesponsord is door Eerenstein. Met deze tekening is de zeecontainer niet te missen.