lines

Cool 2B Fit helpt kinderen aan een gezonde leefstijl

24-11-2020

Twaalf enthousiaste kinderen uit Zwolle zijn gestart met het programma Cool 2B Fit waarin ze leren hoe ze een gezonde levensstijl kunnen creëren én volhouden. Op vrijdag 20 november trapte wethouder Michiel van Willigen (Jeugd en Onderwijs) het programma af.

Veel kinderen hebben een ongezond gewicht. Een veelvoorkomend probleem, dat er vaak ongemerkt in sluipt. De laatste jaren is gebleken dat dit probleem groter wordt, doordat kinderen steeds minder bewegen.

Cool 2B Fit is een programma voor kinderen van acht tot dertien jaar met overgewicht en hun ouders. Onder begeleiding van verschillende professionals, waaronder een diëtist, orthopedagoog, kinderfysiotherapeut en sportinstructeur, krijgen de kinderen een jaar lang wekelijkse sportsessies. Plezier staat hierin centraal. Zo kunnen kinderen een sport doen die bij hen past en die ze leuk vinden.

Energie
Afgelopen vrijdag kwam wethouder Michiel van Willigen Cool 2B Fit aftrappen: “Het is ontzettend belangrijk dat kinderen genoeg bewegen en een gezonde levensstijl hebben. Daarmee kun je het risico op gezondheidsproblemen beperken. Bovendien krijgen ze van een gezonde levensstijl meer energie. Ik vind dit initiatief dan ook heel goed en ben blij dat er al een grote groep aan enthousiastelingen druk bezig is om gezonder te worden.”

Enthousiaste deelnemers
Twaalf enthousiaste kinderen én hun ouders hebben zich meteen al aangemeld voor Cool 2B Fit. Samen hebben deze kinderen inmiddels twee sportlessen bijgewoond. De eerste ervaringen zijn heel positief. De kinderen sporten fanatiek samen en plezier staat voorop.

Daarnaast is de eerste kinder- en ouderbijeenkomst geweest, waarbij de eerste gesprekken zijn gevoerd over een gezonde levensstijl. Samen nemen de professionals met de ouders en kinderen hun levensstijl onder de loep en kijken ze op welke punten het beter zou kunnen. Deze periode duurt een half jaar. Hierna houden de professionals nog een half jaar contact met de gezinnen om te kijken of ze de gezonde leefstijl kunnen volhouden of dat ze ergens hulp bij nodig hebben.

Initiatief
Cool 2B Fit is een initiatief van kinderfysiopraktijk de Regge. Samen met Zwolle Gezonde Stad, gemeente Zwolle, SportService Zwolle, Jannet Grave, diëtist voor kinderen en Renske van der Stege-Westrik, orthopedagoog-generalist, heeft de Regge Cool 2B fit gerealiseerd