lines

Op zien Zwols - column door Roger Knoops

09-04-2020

De door Rutte afgekondigde maatregelen om het coronavirus te lijf te gaan waren voor mij, en heel veel andere Nederlanders, iets onwerkelijks. De routine van ons dagelijkse bestaan en de maatschappij stond van het ene op het andere moment op de kop. Geen school meer voor de kinderen, de volwassenen werden geacht zoveel mogelijk vanuit huis te werken en de sport ging op slot.

Wie had dat een jaar geleden kunnen bedenken? Als sportliefhebber keek ik al een tijd uit naar de geweldige sportzomer die in het verschiet lag. Ik droomde stiekem al een beetje van de Europese titel. We hebben eindelijk een voetbalteam dat het niveau heeft om in de voetsporen te treden van de mannen in ‘88. En hoe sneu is het voor al die atleten die vier jaar lang keihard hebben getraind om te kunnen schitteren op de Olympische Spelen? Alles valt in het water en dat geldt ook voor alle andere sportevenementen en competities. Natuurlijk gaat onze veiligheid en gezondheid voor alles en realiseer ik mij dat de sport slechts bijzaak is.

De sport speelt een centrale rol in mijn leven en het valt me best zwaar dat dit grotendeels wegvalt. Inmiddels heb ik de ontstane situatie geaccepteerd en maak er het beste van. Het gevoel van samenhorigheid is groter dan ooit tevoren en ik geniet volop van alle mooie initiatieven in onze stad. Zwolle staat sterk, we gaan met z’n allen de strijd aan tegen het coronacrisis. Onze burgervader heeft ons een hart onder de riem gestoken met een opbeurende toespraak. Rapper Rico komt met een ode aan de stad, lokale volkszangers staan vrijblijvend voor verzorgingstehuizen te zingen en Wichert aan het Rot regelt een draaiorgelmarathon voor senioren. Dit is slechts een kleine greep uit het grote scala van goede initiatieven in de stad.

Ook wij hebben als organisatie moeten schakelen, alle werkzaamheden, activiteiten en sportevenementen zijn on hold gezet. Gelukkig heb ik een creatief en enthousiast team, zij speelden gelijk in op deze bijzondere situatie. Het doel is en blijft heel Zwolle in beweging te brengen en te houden. Op de eerste dag van ‘thuisblijven’ ging de #SSZchallenge al de deur uit, gevolgd door digitale sportlessen voor peuters en gymlessen voor alle andere schoolgaande kinderen. Voor de thuiszittende groepsleerkrachten hebben we een workout ontwikkeld om hen wat sportieve afleiding te bieden. Mijn collega’s springen trouwens bij om de groepsleerkrachten te ontlasten door kinderen op te vangen van ouders met vitale beroepen. In samenwerking met RTV Focus hebben we voor onze senioren en kwetsbaren het programma ‘Zwolle Beweegt’ ontwikkeld. Een afgeleide van ‘Nederland in beweging’ met collega Maaike als onze eigen (en veel leukere😉) Olga Commandeur. Dit programma brengen we zelfs naar de mensen toe door op locatie samen in beweging te komen en daarbij houden mijn collega’s natuurlijk rekening met de veiligheidsvoorschriften van de RIVM.

Wij en vele andere stadsgenoten en organisaties leveren momenteel een belangrijke bijdrage aan de maatschappij. De gifbeker is nog niet leeg, maar we zijn op de goede weg. Laat zien dat je een echte blauwvinger bent en zorg goed voor de mensen om je heen.

Roger Knoops (manager SportService Zwolle)