lines

Beweegstraat Zwolle, de focus op bewegen

24-03-2021

De samenwerkende partijen WijZ Welzijn, Travers Welzijn en SportService Zwolle hebben onlangs een uniek concept gelanceerd, de Beweegstraat Zwolle. Op sportpark de Siggels in Zwolle Zuid hebben diverse doelgroepen deelgenomen aan de try-out van de verschillende straten die klaar stonden. Uiteraard veilig vormgegeven met de geldende Coronamaatregelen. Woensdag 24 maart krijgt dit een vervolg in Stadshagen, op het sportveld bij CSV’28. De eerste reguliere Beweegstraat is dan een feit.

Opzet Beweegstraat
WijZ Welzijn - voor het bevorderen van de positieve gezondheid en welzijn in brede zin -, Travers Welzijn - voor het bevorderen van de leefbaarheid in wijken en buurten - en SportService Zwolle - dé verbinder van sport, bewegen en beleven voor iedere Zwollenaar en omliggende regio – bedachten de Beweegstraat als tegenhanger van de Corona teststraat. Extra belangrijk nu uit onderzoek van NOC*NSF (bron: www.nocnsf.nl) blijkt dat Nederlanders steeds minder bewegen als gevolg van de lockdown.

“De Beweegstraat is erop gericht om diverse doelgroepen als senioren, ouders, studenten, kinderen en mensen met een beperking weer het huis uit te krijgen en in beweging te brengen in de buitenlucht. Om mensen lichamelijk en geestelijk gezond te houden ten tijde van Corona”, aldus Harold van Riessen, welzijnswerker bij WijZ Welzijn.

Marcus Jan Schiere, sportparkmanager bij SportService Zwolle vult aan: “Mensen kunnen zich opgeven en in kleine groepjes van maximaal 4 personen en op voldoende afstand van elkaar deelnemen aan de verschillende straten die klaar staan. Het hangt van de gekozen straat af of men een fitnessprogramma, spelvormen programma of een ander programma volgt. In alle gevallen doorloop je gecoördineerd een aantal disciplines en ben je na ongeveer 45 minuten weer klaar. Bij elke activiteit liggen instructiekaarten, maar er lopen ook Buurtsportcoaches rond om instructies te geven. De tijd wordt strak gereguleerd, zodat alles soepel in elkaar overloopt en er nergens een ophoping van mensen ontstaat.”

Diede Bongertman, buurt- en opbouwwerker bij Travers Welzijn: “Wij vinden het belangrijk om het aanbod dicht bij huis te organiseren, zodat je in een vertrouwde omgeving ook de ruimte voelt om naar buiten te gaan en wil deelnemen. Zo kunnen we samen op een verantwoorde manier bewegen en opnieuw plezier hieraan ervaren. Dat brengt positiviteit en vertrouwen in de wijk.”

Beweegstraat Stadshagen
In navolging van de try-out, wordt de eerste reguliere Beweegstraat georganiseerd op de voetbalvelden van CSV’28 in Stadshagen. Er is een Beweegstraat gericht op Peuter en Ouder en één voor senioren. De komende periode worden er meer Beweegstraten in heel Zwolle georganiseerd.

Deelnemen?
Deelnemen aan de activiteiten van de Beweegstraat kan. Meer informatie is te vinden op de sportkalender van SportService Zwolle. Houdt deze kalender dan ook in de gaten voor het aanbod in de buurt.