lines

Column van de maand - #iedereenweersporten

20-04-2021

Het voelt een beetje alsof ik in de spelerstunnel sta te wachten op het begin van een belangrijke wedstrijd. De spanning is om te snijden en als ik naar voren kijk dan zie ik het licht aan het eind van de tunnel. In het licht gloort de schoonheid van het veld en daar wil ik zo snel mogelijk naar toe om weer te kunnen sporten.

Het ziet er naar uit dat er weer publiek welkom is tijdens de laatste 5 speelrondes in de eredivisie en bij het EK voetbal. Op zich goed nieuws, maar ik kan niet wachten op het moment dat álle breedtesport faciliteiten weer opengesteld worden. Gelukkig ben ik niet de enige, want we horen steeds meer geluiden dat het tijd wordt om de sport open te gooien. Het NOC*NSF steunt de oproep van onder andere enkele burgermeesters om meer lokale beweging mogelijk te maken. Met de hashtag ‘iedereenweersporten’ proberen ze een beweging op gang te brengen en aandacht te vragen voor dit onderwerp. Het sporten en bewegen bij sportclubs en op sportaccommodaties is namelijk prima te organiseren en te controleren.

Naast dit initiatief is de Nederlandse Sportraad ook druk bezig om naast de zorg ook gezondheid, preventie en sport een prominente plek te geven in het regeerakkoord. Sport is belangrijk als vrijetijdsbesteding, maar draagt daarnaast ook bij aan de volksgezondheid en aan het welzijn van de bevolking. Om heel Nederland te kunnen laten profiteren van deze belangrijke waarden is de opbouw van een sterk sportstelsel door branche én overheid nodig. Alleen een robuust georganiseerd en duurzaam gefinancierd sportstelsel kan daadwerkelijk een bijdrage leveren aan een vitale en veerkrachtige samenleving. Om dit sportstelsel mogelijk te maken, heeft de Nederlands Sportraad in het document ‘De opstelling op het speelveld’ geadviseerd om sport en bewegen te zien als een publieke voorziening en daarmee als (mede)verantwoordelijkheid van de overheid.

Ik juich deze initiatieven van ganser harte toe, want de cijfers liegen er niet om. Uit recent onderzoek blijkt maar liefst 4,5 miljoen Nederlanders minder of zelfs helemaal niet meer te sporten. Een groot deel van deze mensen beoefent een binnensport en kan daar nu nog niet terecht. In een sporthal, dojo of sportschool kan je volgens mij prima een veilige omgeving realiseren; instellen van looproutes, afstand bewaken, een goede ventilatie en aantallen reguleren.

We kennen allemaal het fenomeen ‘coronakilo’s’ en iedereen weet dat dit een direct effect heeft op onze gezondheid. We zien nu zelfs al dat er een enorme beweegachterstand is ontstaan waarvan de effecten over enkele jaren zichtbaar gaan worden. Dan heb ik het nog niet eens over het gemis van het mentale deel wat de sport zo belangrijk maakt. Samen bezig zijn, lief en leed delen, vriendschappen, het teamgevoel, ergens bij horen enzovoort.

Het ziet er naar uit het kabinet enkele versoepelingen overweegt nu we over de piek van de derde golf zijn. De focus in de discussie ligt voornamelijk op het openstellen van terrassen en detailhandel. Ik hoop dat er ook de nodige aandacht is voor het sporten en bewegen en daarom roep ik iedereen op om de hashtag ‘iedereenweersporten’ trending te maken. Natuurlijk wil ik ook graag weer op een terrasje zitten (en mijn vrouw winkelen) maar om uit deze crisis te komen zullen we sport eindelijk op de positie moeten zetten die het verdient: bovenaan de prioriteitenlijst.

Roger Knoops (manager SportService Zwolle)