lines

Column van de maand - Tokio 2021

13-05-2021

Het grootste sportevenement in de wereld de “Olympische Spelen” staat eindelijk voor de deur. Eigenlijk zouden de Spelen in 2020 plaats gaan vinden, maar wegens het coronavirus is het een jaar uitgesteld. Op 23 juli 2021 gaan de zomerspelen dan toch echt van start. Helaas ziet het er wel naar uit dat er geen toeschouwers van buiten Japan erbij mogen zijn. >Zo’n achthonderd jaar voor Christus werden de Olympische Spelen bedacht door de Grieken. Het duurde heel lang voordat dit initiatief een vervolg kreeg, want pas in 1896 werden de eerste moderne Spelen gehouden. Het idee van de Olympische Spelen was dat mensen die samen sporten, geen oorlogen tegen elkaar zullen voeren. Een mooie gedachte, maar helaas worden er nog steeds oorlogen uitgevochten.

Het is een grote eer om zo’n groot evenement te mogen organiseren en om als gastland te fungeren. Zoals we allemaal weten gaat het niet altijd even fair, aangezien het gepaard gaat met allerlei belangen en soms riekt zelfs naar corruptie. In dit geval is Tokyo door het International Olympic Committee (IOC) gekozen om de spelen te organiseren uit drie andere kandidaten (Istanbul, Madrid en Rome). Dit evenement zal voornamelijk plaatsvinden midden in de hoofdstad van Japan. Ze zijn al jaren bezig met de voorbereidingen hiervan. Nu het eindresultaat zichtbaar is kan je niet anders dan enorm veel respect hebben voor de Japanners. De sportfaciliteiten zijn echt geweldig en de aangelegde infrastructuur is vlekkeloos. De sporters zijn hierdoor in staat om optimaal te presteren en alle fans kunnen zorgeloos genieten. Tijdens deze spelen zullen er 33 verschillende sporten worden beoefend. Ik ga ze natuurlijk niet allemaal opsommen, want de meeste sporten kennen we wel. Deze bekende sporten worden tijdens deze editie aangevuld met enkele nieuwe sporten; honkbal/softbal, karate, skateboarding, klimmen en surfen. Wij doen als kikkerlandje niet met alle sporten mee, maar we gaan wel met een grote afvaardiging naar het land van de rijzende zon. Voormalig Olympisch zwemkampioen Pieter van den Hoogenband zal als chef de mission alle sporters van TeamNL aan de hand nemen.

Atletiek is één van de grootste disciplines en daar hebben zich aardig wat Nederlanders voor weten te plaatsen. We hebben behoorlijk veel talent, dus ik heb goede hoop dat we voor een verrassing kunnen zorgen. Tijdens deze editie zullen de Oranjeleeuwinnen ook van de partij zijn en de kans op succes is reëel met deze toppers. Ook op het water doen wij het altijd goed en ik verwacht dat we bij het windsurfen en zeilen kans maken op het eremetaal. Ondanks enkele recente tegenvallende prestaties zijn onze handbalvrouwen in mijn ogen nog steeds titelkandidaat. Tot slot verwacht ik ook nog wel enkele medailles bij het zwemmen, roeien, turnen, hockey en het wielrennen. Bij de overige sporten zal het wellicht lastiger gaan worden, maar ‘de bal is rond’ is van toepassing bij meerdere sporten; misschien pakken we nog wel meer prijzen.

Een beetje chauvinistisch ben ik wel, maar hoop doet leven. Ik zal in ieder geval net als veel andere Nederlanders aan de buis gekluisterd zitten. Genieten van al het moois wat ons wordt voorgeschoteld, want daar zijn we wel aan toe. Na een jaar met heel veel beperkingen en weinig mogelijkheden om de sport te volgen is dit wel een heerlijk toetje in de zomer. Geniet ervan!

Roger Knoops (manager SportService Zwolle)