lines

Zwem4daagse met Maarten van der Weijden in Zwolle

09-09-2021

In de week van 12 tot en met 19 september kun je meedoen aan de Zwem4daagse georganiseerd door de Maarten van der Weijden foundation en de KNZB. Deze week kun je, in verschillende zwembaden in Nederland, vier dagen achter elkaar baantjes zwemmen en op deze manier geld ophalen voor kankeronderzoek. Oók in Zwolle bij Optisport de Vrolijkheid. Mét Maarten van der Weijden. Doe je mee?

Zwem4daagse in Zwolle
Bij Optisport de Vrolijkheid in Zwolle kun je vier dagen achter elkaar baantjes zwemmen en hiermee geld ophalen voor het onderzoek naar kanker. Maarten van der Weijden bezoekt de hele week (12-19 september) diverse zwembaden in Nederland om zijn steentje bij te dragen. Dit doet hij op sportieve wijze. Namelijk op de fiets of hardlopend. Na behoorlijk wat kilometers in de benen komt hij op vrijdag 17 september op de fiets aan in Zwolle. Hij brengt een bezoek aan het stadhuis en vertrekt dan, wederom op de fiets, samen met wethouder sport René de Heer en vier kinderen van basisschool de Toonladder richting Optisport de Vrolijkheid. “Wellicht dat er ook nog een aantal kinderen van speciaal onderwijs de Twijn meegaan”, vertelt buurtsportcoach Jason Huisman, SportService Zwolle. Maarten springt bij Optisport de Vrolijkheid samen met de groep kinderen het zwembad in om een aantal baantjes te trekken en hiermee geld op te halen. Voordat ze gaan zwemmen overhandigt wethouder René de Heer aan Maarten een cheque met het totaal bedrag aan donaties in Zwolle.

Jason Huisman, buurtsportcoach SportService Zwolle: “Naast het zwemmen voor de Zwem4daagse kunnen de basisscholen gebruik maken van het zwembad om te oefenen voor de Zwem4daagse, hierdoor wordt de ‘gewone’ gymles ingewisseld voor een ‘natte’ gymles.”

Kankeronderzoek
De Maarten van der Weijden Foundation zet zich in voor voormalige, huidige maar ook toekomstige kankerpatiënten. De foundation probeert mensen te ondersteunen door het financieren van wetenschappelijke onderzoek naar kanker en bijhorende of losstaande projecten. Dit jaar zet de foundation zich in voor het onderzoek naar passende screening en preventie van kanker bij mensen met een verstandelijke beperking.

Mensen met een verstandelijke beperking hebben andere risico’s op kanker dan andere mensen. Omdat de beperking zelf vaak centraal staat, is er minder aandacht voor de risico’s op kanker. Er is niet genoeg bekend over redenen om wel of niet uit voorzorg onderzoek te doen naar kanker.
Lees hier meer over de uitleg van dit onderzoek.

Jongste deelnemer Zwolle
Iedere deelnemer en locatie heeft een eigen verhaal om mee te doen en graag lichten we er een paar voor jullie uit. Deze keer: Jesse Tamminga, die mee zal zwemmen in Zwolle. Lees hier zijn verhaal. Deelnemer Zwem4daagse: Jesse (mvdwfoundation.nl)

Doe mee!
Wil je mee doen aan de Zwem4daagse? Dat kan individueel of in een team. Meer informatie hierover op: Zwem4daagse (mvdwfoundation.nl). Ga voor aanmelden naar de button: Doe mee. Alleen doneren kan ook via de button: Doneer.