lines

Sportcafé Zwolle introduceert 'museum Zwolse sport'

22-12-2022

De blik op de Toekomst van de Zwolse Sport. Daar draaide het Sportcafé om afgelopen woensdagavond 21 december. Het publiek, ruim 100 aanwezigen bestaande uit sportbestuurders, de politiek, sociaal domein, zorg, onderwijs en sportminded Zwolse inwoners gingen met elkaar in gesprek over dit thema, maar kregen ook de ruimte om te netwerken en sportieve verbindingen te maken. SportService Zwolle gaf deze editie een lokale draai aan het succesvolle tv-programma: Holland Sport. Met in het bijzonder de introductie van het museum van de Zwolse sport.

“Wat een avond. Ontzettend leuk om na een aantal afgelaste edities vanwege corona, te zien dat sportminded Zwolle elkaar blijft vinden. Ze gaan met elkaar in gesprek en leggen verbindingen. Als organisatie zetten we een programma neer, maar het publiek maakt de avond. En dat is gelukt! We hadden niet verwacht dat we zoveel bezoekers mochten verwelkomen. Maar ik durf wel te zeggen; we zijn terug van weggeweest”, aldus de projectleider van het Sportcafé, SportService Zwolle, Erik Schonewille.

De Toekomst van de Zwolse sport
De avond trof een vol programma met onderdelen als tafelgesprekken over de Toekomst van de openbare ruimte en de Toekomst van de sportvereniging. Wethouder sport Michiel van Willigen nam bij beide tafelgesprekken plaats en sprak zijn droom uit:

“De stad is van iedereen. Al dat gras, de stenen of het water. Dat is voor iedereen om te gebruiken voor een vorm van bewegen. In coronatijd zag ik dat iedereen meer naar buiten ging. Ik droom ervan dat we over 10 / 20 jaar met z’n allen nóg meer buiten zijn. Meer openbare ruimte gebruiken. Met een stukje verdraagzaamheid komen we er samen! ”

Daarnaast stond de massagetafel klaar voor Job van Eunen, auteur van de 'De gelukkige vereniging' en voormalig professioneel korfballer. Hij sprak zich uit over de gelukkige sportvereniging. En, werden er de bekende spellen zoals petje op–petje af en het fietsspel gespeeld. Harry Oosterhuis, SV Zwolle won petje op-petje af en wethouder sport Michiel van Willigen won het fietsspel. In het bijzonder deze avond was de introductie van het museum van de Zwolse sport.

Het museum van de Zwolse sport
Halverwege het programma was het tijd voor de introductie van het museum van de Zwolse sport. De familie van judo-icoon Vincent Boot overhandigde zijn judopak om deze een eervolle plek te geven in het museum. Vijfmaal Nederlands judokampioen Vincent Boot is begin dit jaar op 76-jarige leeftijd overleden. In de zomer voor zijn overlijden is Vincent geridderd in de Orde van de Oranje-Nassau voor zijn internationale -nationale prestaties.

“Sportend Zwolle mag trots zijn op wat Vincent heeft gepresteerd in zowel zijn eigen carrière als wat hij voor de judo in Zwolle heeft betekend. Voor ons én dus sportend Zwolle een enorme eer dat zijn familie zijn judopak als eerste item in het Zwols sportmuseum wil plaatsen”, vertelt Erik Schonewille.

Met het museum van de Zwolse sport wil SportService Zwolle de betrokken Zwollenaar inspireren met verhalen, prestaties, beelden en sportattributen uit het verleden of de dag van vandaag. Met het tentoonstellen van een Zwolse collectie van sportattributen werkt zij aan meer zichtbaarheid voor de sport in Zwolle. De historische verhalen, vertelt aan de hand van een voor hen waardevol object, moet de Zwollenaar inspireren en daarmee de betrokkenheid te vergroten.

“Het streven is om ieder jaar tijdens het Sportcafé Zwolle een nieuw verhaal mét sportattribuut toe te voegen aan het sportmuseum. De attributen worden onder de aandacht gebracht tijdens het Sportcafé maar krijgen het hele jaar door een plek bij SportService Zwolle. Het is overigens niet onze bedoeling om een officieel museum te worden. Dat past niet bij ons. Wat we wel graag zien is dat er meer aandacht is voor sporters die met hun inzet iets betekenen of betekend hebben voor Zwolle”, vertelt Erik Schonewille.

Gedurende het jaar is het mogelijk om sportattributen aan te melden voor het museum. Dat kan via: info@sportservicezwolle.nl

Judopak Vincent Boot