lines

Leukste event van december - Sportcafé Zwolle - meer dan geslaagd!

14-12-2023

Voor wie het gemist heeft: het Sportcafé Zwolle was echt het leukste event van december (nu al!) Ruim 100 sportliefhebbers genoten van een inspirerende avond waar de aanwezigen met elkaar in gesprek gingen over diversiteit binnen de sport. Mét karakteristieke elementen zoals de 'Massage-tafel', 'Gesprekstafel', het 'Tribunegesprek' en het Museum van de Zwolse sport. Het inspirerende presentatoren duo: Arno de Swart en Cankut Ercan bracht samen een unieke sfeer. Kortom een avond inspireren, informeren, verbinden én samen lachen. Het Sportcafé Zwolle 2023 is meer dan geslaagd!

Na inspirerende woorden van Christien Nieuwenhuis (72 jaar én meervoudig Nederlands Kampioen Zwemmen bij de Masters) over een 'leven lang met plezier sporten en bewegen' openden het presentatoren duo het Sportcafé Zwolle op woensdag 13 december 2023.

Gesprekstafel
De maatschappij verandert en dat vertaalt zich ook naar de sport. Diversiteit van leden is aan de orde en de cultuur verandert steeds meer bij sportverenigingen en ondernemende sportaanbieders. Cankut Ercan ging hierover in gesprek met operationeel directeur van Tabonon, Daphne van Vilsteren én Stephan Rahantoknam,voormalig topamateurvoetballer bij o.a. Be Quick’28 en WHC-Wezep.

Sportquiz
Wat weet het publiek van de sport in Zwolle? Het publiek werd uitgedaagd om een aantal Zwolse sportvragen zo snel mogelijk te beantwoorden. Weet jij tegen welke Griekse topclub Djopzz VC Zwolle Topvolleybal een tweeluik speelde voor de Eurapacup? Of: bij welke sport Zwollenaar Tim Tadema 2e werd op het NK vorige maand? Er waren winnaars: Diederik Meijntjes en Jermaine Lubbers. Zij streden later op de avond om een leuke prijs.

Museum van de Zwolse sport door Rik van Ommen
Vorig jaar introduceerden wij tijdens het Sportcafé Zwolle het Museum van de Zwolse sport. Waar we bijzondere verhalen mét sportattributen tentoonstellen. Het judopak van vijfvoudig Nederlands Judokampioen, Vincent Boot, was vorig jaar de eerste. Ook dit jaar was er een nieuw verhaal. Het tweede item is van niemand minder dan Jan van Ommen, die ons helaas is ontvallen. Zijn zoon, Rik van Ommen, stond op het podium om zijn vader te eren door middel van een prachtig verhaal én twee bijzondere wielershirts. Het jubileum shirt van de Ster van Zwolle én het shirt van Mario Cipollini. Deze krijgen een mooie plek in de vitrinekast - Het Museum van de Zwolse sport.

Massagetafel
Sport is voor iedereen. Dat mag duidelijk zijn. Cankut sprak daar over met Casper Boom, oud-korfbal international én ambassadeur van de John Blankenstein Foundation. In 2008 is deze Foundation opgericht met als doel om de acceptatie van LHBT’ers in de sport bespreekbaar te maken. Hoe reageerde de buitenwereld bijvoorbeeld op het bericht dat hij uit de kast kwam?

Tribunegesprek
De normen en waarden rondom de sport zijn besproken tijdens het tribunegesprek. Arno sprak met trainster Edith, speelster Indy, ouder Valéry en scheidsrechter Wilco over wat het met de sporter(s), het team en de ouders doet als bepaalde normen en waarden niet helemaal duidelijk zijn. Wat is bijvoorbeeld je rol als ouder langs de lijn, wie coacht er en wat roep je wel of niet? Of: wat ervaar je als scheidsrechter?

Gouden Sportkoers

Bij de Gouden Sportkoers belichten we gedurende het hele jaar de verschillende (top)sportprestaties met behulp van boeiende films, inspirerende verhalen en content op de Instagram-pagina en de speciale pagina op Zwolle Sport. Wethouder sport, Michiel van Willigen sprak hierover met Arno de Swart én het belang van het continu aandacht hebben voor de talenten, topsporters en masters. Ook gaf hij alvast een eerste exemplaar van het exclusieve magazine van de Gouden Sportkoers. Keije Solen, de eerste Gouden sporter én coverboy kreeg deze als eerste in zijn handen. Meer weten over de Gouden Sportkoers? Ga dan naar: www.zwollesport.nl/gouden-sportkoers

Sportinitiatief
Bij de vorige editie van het Sportcafé Zwolle in 2022 is Mike van der Streek in gesprek gekomen met Michiel van Willigen over het initiatief: de organisatie van het EK Freestyle in Zwolle. Mét succes want het EK Freestyle heeft plaatsgevonden in onze sportstad afgelopen september.

Quizfinale
De brasserie van Van der Velde in de Broeren toveren we ieder jaar om tot een 'Sportcafé'. Onder andere met shirts van Zwolse sportverenigingen. De winnaars van de sportquiz, Diederik en Jermaine, moesten tegen elkaar opbieden. Wie wist er de meeste shirts goed te raden binnen de beperkte tijd? Jermaine startte enthousiast maar moest toch de winst aan Diederik geven. Deze winnaar ontving een volledig gesigneerd magazine van de Gouden Sportkoers.

Trots einde
Jolanda van der Veer, directeur-bestuurder SportService Zwolle sloot de avond af met lovende woorden voor de aanwezige sprekers én het publiek: "Wat is het fijn om hier zo samen te zijn. We delen dezelfde passie, zoeken de verbinding en pakken samen kansen voor de sport in Zwolle. Een geweldige afsluiter van het jaar!"

Ook even nagenieten en de foto's bekijken?
Klik hieronder op het fotoalbum overzicht en ga naar het Sportcafé Zwolle 2023.
Foto's door: Ferdy Damman.Fotoalbums overzicht