lines

Gemeenteraadsverkiezingen - Kies voor sport en bewegen

Gemeenteraadsverkiezingen - Kies voor sport en bewegen

Op 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. De gemeente is cruciaal voor het sportbeleid. Van de ruim twee miljard euro die de overheid jaarlijks uitgeeft aan sport, komt 1,5 miljard van de gemeenten. Als verbinder en aanjager maar ook als uitvoeringsorganisatie voor de gemeente Zwolle, gaan we namens SportService Zwolle voor een prominente plek op de politieke agenda. We pleiten voor extra investeringen in onze sport- en beweegsector.

Het afgelopen jaar hebben we kennis gemaakt met de diverse fractieleden en voorzitters van de politieke partijen in de gemeente Zwolle. We gaven ze vijf verkiezingsthema’s mee die impact van sport en bewegen op een gezonde, duurzame en leefbare samenleving versterken. De thema's zijn te lezen in de verkiezingsflyer die hiernaast is te vinden.

Podcasts

Sport is de belangrijkste (bij) zaak van het leven. Denkt de Zwolse politiek er ook zo over? In aanloop naar de komende gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022 brengen we extra edities van de SSZ Podcasts uit: 'SSZ Podcast - Het politieke speelveld'.

Martijn Mellema, manager SportService Zwolle en Arjan Jansen, verenigingsadviseur SportService Zwolle gaan in meerdere podcasts in gesprek met de spelverdelers van de Zwolse politieke partijen. Onderwerpen die ze bespreekbaar maken: sporten in de openbare ruimte, het belang van sportverenigingen, topsport als voorbeeld, maar ook hoe kunnen we een gezonde leefstijl onder kinderen stimuleren en jongeren met sport uit een isolement halen? Benieuwd hoe de partijen hierover denken, wie de sportquiz wint of wat het mooiste sportmoment is van de gasten aan tafel? Beluister dan de onderstaande aflevering.

Aflevering 1
In gesprek met spelverdelers Maxim van der Veen (CDA) en Cankut Ercan (Volt) over meer topsportevenementen in onze stad, sport en preventie, bewegen in de openbare ruimte en hun persoonlijke sportieve hoogtepunten. Luister je mee?

Aflevering 1 - Het politieke speelveld

Aflevering 2
In gesprek met spelverdelers Jeroen Doornbos (VVD) en Patrick Pelman (GroenLinks). Een mooi en af en toe pittig gesprek over bewegen in de openbare ruimte, de preventieve kant van de sport. En moeten de huurkosten voor sportverenigingen gehalveerd worden? Of investeren we in een volwassenenfonds? En wie gaat dat betalen? Maar ook over badminton, ZAC en natuurlijk koning Toto! Luister je mee?

Aflevering 2 - Het politieke speelveld

Aflevering 3
In gesprek met spelverdelers Eibert Geerts (CU) en Waldemar Wessels (D66). Beide staan voor het eerst op de lijst voor de komende raadsverkiezingen. Wat beweegt hen om de lokale politiek in te gaan? Is het de wereld verbeteren, verantwoordelijkheid nemen of misschien jeugdige naïviteit? En wat hebben ze met sport en bewegen? Wat ze in ieder geval gemeen hebben is dat ze beide op nummer 7 van de kieslijst staan en de opleiding Sportkunde hebben gevolgd. Een gesprek over beweegrichtlijnen, toegankelijkheid van de sport en hoe elke in sport en bewegen geïnvesteerde Euro zich drie keer terugverdient. Maar natuurlijk ook over welke topprestatie Eibert om 6.00 uur 's ochtends levert. En hoe snel Waldemar de halve marathon van Zwolle heeft gelopen. Luister je mee?

Aflevering 3 - Het politieke speelveld

Aflevering 4
In het slotgesprek van de SSZ Podcast - 'Het politieke speelveld' zijn we in gesprek met Anton Cramer (Swollwacht) en Niels van der Schaaf (PvdA). Een senior en een junior. De senior, Anton Cramer, voormalig communicatie adviseur van de gemeente Zwolle staat als pensionado bekend om zijn vlijmscherpe pen en kritische stukken. Hij schrijft ook mee aan het partijprogramma van Swollwacht. De junior is Niels van der Schaaf, docent op het CSE. Een middelbare school voor talentvolle sporters. Klopt daarmee zijn hart voor de jeugd en de sport? Luister je mee?

Aflevering 4 - Het politieke speelveld

Sport en bewegen namens de Zwolse politieke partijen
Inwoners hebben behoefte aan sport en bewegen, dat heeft de corona crisis ons wel geleerd. Behoefte om samen te sporten, op de vereniging of bij de sportschool. Behoefte aan een goede plek om te sporten, passende in- en outdoor-accommodaties en voldoende openbare ruimte om te bewegen. Behoefte om samen van sport te genieten, meedoen aan een evenement of het bezoeken van een wedstrijd. Nog nooit werd de waarde van een vitale sport- en beweegsector zo duidelijk. Hoe denken de Zwolse politieke partijen hierover? Wat zijn hun standpunten voor sport en bewegen in hun verkiezingsprogramma voor 2022-2026? Bekijk hier naast alle standpunten van de politieke partijen uit Zwolle.