Veelgestelde vragen rondom corona

Veelgestelde vragen rondom corona

Hoe gaat SportService Zwolle om met de richtlijnen van het RIVM en wat heeft dit voor invloed op de bereikbaarheid?
SportService Zwolle volgt alle adviezen op van het RIVM. Dat betekent dat onze publieksbalie en ons kantoor in ieder geval gesloten is tot en met maandag 10 mei.

We blijven telefonisch en via de mail bereikbaar op werkdagen tussen 08.30 en 17.00 uur. Dan kun je ons altijd bereiken via ons algemene telefoonnummer of contactpersoon binnen de organisatie.

Ik heb een afspraak met één van de medewerkers van SportService Zwolle
Deze gaat gewoon door, echter via de online communicatiemiddelen. In de meeste gevallen houden we een overleg via een video-call of telefonisch. Wij werken op dit moment veelal met Microsoft Teams. Heb je een afspraak? Dan neemt desbetreffende medewerker contact met je op.

Wat kan ik als sportvereniging in deze tijden doen?
Bekijk hier de actuele informatie en ontwikkelingen, denk aan financiën etc, voor sportverenigingen.

Is het toegestaan om binnen en buiten te sporten (trainingen, groepslessen, ...)?
Sporten binnen is niet toegestaan.

Kinderen en jongeren tot en met 26 jaar hoeven tijdens het sporten onderling geen 1,5 meter afstand te houden. Maar er worden geen wedstrijden gespeeld tegen sporters van andere verenigingen. Onderlinge trainingspartijen mogen wel. Iedereen met klachten blijft thuis.

Iedereen vanaf 27 jaar mag onder voorwaarden in een groepsgrootte van maximaal vier personen op 1,5 meter van elkaar sporten.

Buitensporten is toegestaan op de reguliere sportaccommodaties en in de openbare ruimte, mits het niet te druk is op een locatie en de veiligheid in het gedrang komt.

Is het de bedoeling dat sportaccommodaties hun terrein ook openstellen voor mensen die geen lid zijn van de club?
Het kabinet heeft opgeroepen om ook mensen te ontvangen die geen lid zijn. Het verschilt per sportaanbieder of dit ook mogelijk is. Meld je bij de sportaanbieder om te zien welke mogelijkheden er voor jou zijn. NOC*NSF en de sportbonden laten via hun websites weten hoe het sporten op een veilige manier kan.

Mogen we weer gebruik maken van voorzieningen?
Kleedruimtes en douchevoorzieningen van sportaccommodaties zijn gesloten. Net als de sportkantines. Toiletten kunnen gebruikt worden.

Zijn wedstrijden en toernooien toegestaan?
Nee. Wedstrijden leiden tot veel extra reisbewegingen en sociale contacten. Daarom is besloten om voorlopig alle wedstrijden stil te leggen.

Wie bepaalt wat topsporters zijn?
In overleg met NOC*NSF en de KNVB is een uitzondering gemaakt voor alle topsporters met een status en voetballers uit de Eredivisie en eerste divisie. Het gaat om een selecte groep van ongeveer 1000 voetballers en ongeveer 1000 topsporters uit overige sporten.

Kunnen competities nu nog wel doorgaan?
Nee. Wedstrijden zijn voorlopig verboden, dus de competitie ligt even stil. Dit geldt voor zowel jeugd als volwassenen in alle sporten.

Geldt de maximale gezelschapsgrootte van 4 personen voor de sport?
Ja. Iedereen vanaf 27 jaar mag onder voorwaarden in een groepsgrootte van maximaal vier personen op 1,5 meter van elkaar sporten.

Geldt de maximale gezelschapsgrootte van 4 personen ook voor kinderen en jongeren voor de sport?
Nee. Er is een uitzondering voor kinderen en jongeren tot en met 26 jaar. Zij mogen onder begeleiding met grotere groepen sporten. Maar er worden geen wedstrijden tegen andere verenigingen gespeeld. En iedereen met klachten blijft thuis.

Kan ik weer naar het zwembad om vrij te zwemmen of voor zwemles?
De zwembaden zijn gesloten. Kinderen kunnen wel deelnemen aan zwemlessen.

Wordt het virus doorgegeven als je van dezelfde sportmiddelen (rek, bank, etc.) gebruikmaakt?
Een virus heeft een mens of dier nodig om ‘in leven te blijven’ en zich te kunnen delen. Buiten het lichaam kan het virus maar kort overleven. Hoe lang het virus op sportmiddelen overleeft, is afhankelijk van het soort oppervlak, de temperatuur en de luchtvochtigheid. Zo overleeft het virus in het algemeen beter op harde/gladde materialen zoals plastic, metaal en glas, en minder goed op poreuze oppervlakken zoals papier en karton. De kans dat je besmet raakt door het aanraken van een product of oppervlak is heel klein, maar niet helemaal uitgesloten. Wel neemt het aantal virusdeeltjes heel snel (exponentieel) af buiten het lichaam. In het algemeen raden we aan om regelmatig je handen te wassen. Een oppervlak dat mogelijk besmet is, kun je eenvoudig reinigen met een gewoon schoonmaakmiddel.

Kan het virus doorgegeven worden via zweet?
Het virus wordt niet via zweet doorgegeven. Door hoesten en niezen komt het virus uit neus, keel of longen naar buiten. Via kleine druppeltjes komt het virus in de lucht. Daarom is het van belang om 1,5 meter afstand van elkaar te houden.

Kan ik nog deelnemen aan sportevenementen in het buitenland?
Voor de deelname aan sportevenementen in het buitenland gelden dezelfde adviezen als voor reizen om andere redenen zoals vakantie of werk. Er is geen algemeen advies te geven over wel of niet deelnemen aan een evenement in het buitenland. Dat hangt van de specifieke en actuele situatie af. Lees er hier meer over.

Wat zijn de symptomen van het coronavirus COVID-19?
Koorts met daarbij luchtwegklachten zoals hoesten, kortademigheid en longontsteking.

Ik denk dat ik het coronavirus heb. Wat moet ik doen?
Voor iedereen geldt:

 • Blijf thuis bij klachten van neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, verhoging of koorts.
 • Mijd sociaal contact. Je kan ook geen bezoek ontvangen of op bezoek gaan en ook geen boodschappen doen. Bel alleen met de huisarts als de klachten verergeren (meer dan 38 graden koorts en moeite met ademhalen) en je medische hulp nodig hebt.
 • Als je je beter voelt en 24 uur lang geen gezondheidsklachten hebt gehad, ben je genezen. Dan kun je anderen niet meer besmetten.
 • Blijf zoveel mogelijk thuis
 • Was uw handen regelmatig
 • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Schud geen handen
 • Houd 1,5 meter afstand van anderen

Wat kan ik doen om verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen?
De belangrijkste maatregelen die u kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel:

 • Blijf zoveel mogelijk thuis
 • Was uw handen regelmatig
 • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Schud geen handen
 • Houd 1,5 meter afstand van anderen

Waarom is het belangrijk vaak je handen goed te wassen?
Via handen verspreiden zich virussen heel gemakkelijk. Door goed en regelmatig je handen te wassen verklein je de kans op dat je ziek wordt, maar ook dat je anderen besmet. Kijk hier voor tips over hoe je goed je handen kunt wassen.

Wat betekent ‘afstand houden’?
Afstand houden betekent dat je minstens 1,5 meter uit elkaar staat. Twee armlengtes lang. Zo kun je jezelf en anderen beschermen tegen infectie met het coronavirus. Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met het coronavirus in de lucht. De druppels komen zelden verder dan 1,5 meter. Als je dichterbij staat kun je deze druppeltjes inademen en besmet raken. Als je deze afstand in acht neemt kun je nog boodschappen doen, wandelen, fietsen en eten afhalen.

Voor het beantwoorden van diverse vragen hebben wij bronnen van de RIVM, het NOC*NSF en de Rijksoverheid gebruikt.