Veelgestelde vragen rondom corona

Veelgestelde vragen rondom corona

Hoe gaat SportService Zwolle om met de richtlijnen van het RIVM en wat heeft dit voor invloed op de bereikbaarheid?
SportService Zwolle volgt alle adviezen op van het RIVM. Dat betekent dat ons kantoor aan de Tesselschadestraat 155 te Zwolle gesloten is. We zijn echter gewoon bereikbaar.

We blijven telefonisch en via de mail bereikbaar op werkdagen tussen 08.30 en 17.00 uur. Dan kun je ons altijd bereiken via ons algemene telefoonnummer of contactpersoon binnen de organisatie.

Ik heb een afspraak met één van de medewerkers van SportService Zwolle
Deze gaat gewoon door, echter via de online communicatiemiddelen. In de meeste gevallen houden we een overleg via een video-call of telefonisch. Wij werken op dit moment veelal met Microsoft Teams. Heb je een afspraak? Dan neemt desbetreffende medewerker contact met je op.

Wat kan ik als sportvereniging in deze tijden doen?
Bekijk hier de actuele informatie en ontwikkelingen, denk aan financiën etc, voor sportverenigingen.

Gaan trainingen en sportwedstrijden door voor jongeren tot en met 18 jaar?
Vanaf 29 april mogen jongeren tot en met 18 jaar samen trainen in de buitenlucht. Wedstrijden, competities en toernooien zijn verboden.

Jongeren (van 13 tot en met 18 jaar) moeten zich tijdens de trainingen houden aan de hygiënemaatregelen van het RIVM. Zo moeten ze:

 • Voor en na het trainen hun handen wassen;
 • In de binnenkant van hun elleboog niezen en hoesten;
 • Handen schudden voorkomen;
 • Tijdens het sporten 1,5 meter afstand tot elkaar houden. Dit geldt niet voor kinderen tot en met 12 jaar.

Kunnen jongeren op sportaccommodaties terecht om te sporten?
Jongeren tot en met 18 jaar mogen onder begeleiding buiten trainen op een sportaccommodatie. Jongeren van 13 tot en met 18 jaar moeten tijdens het sporten 1,5 meter afstand houden. Voor de jeugd tot en met 12 jaar geldt dat niet.

Sporthallen, squashbanen en andere indoor sportaccommodaties blijven gesloten. Ook de kleedkamers en kantines bij sportverenigingen en sporthallen blijven dicht.

Mogen jongeren buiten samen spelen of sporten op sportlocaties en pleintjes?
Ja, jongeren tot en met 18 jaar mogen buiten samen spelen of sporten op sportlocaties en pleintjes. Er is namelijk weinig risico dat jongeren het coronavirus verspreiden.

Kinderen tot en met 12 jaar mogen op veldjes en pleintjes zelf vrij spelen en sporten. Hierbij hoeven zij geen 1,5 meter afstand te houden. Jongeren van 13 tot en met 18 jaar mogen georganiseerd sporten met een trainer. Zij moeten tijdens het sporten 1,5 meter afstand houden.

Gaan trainingen en sportwedstrijden door voor volwassenen?
Volwassenen mogen hun sporttrainingen in teamverband op de club en in de openbare ruimte hervatten, er moet dan 1,5 meter afstand worden gehouden. Daarnaast moeten de hygiëneregels van het RIVM in acht worden genomen. Let op, kleedruimtes en kantines blijven gesloten.

Competities mogen voor 1 september geen doorgang vinden, ook voor de buitensporten niet.

Kan ik als volwassene op sportaccommodaties terecht om te sporten?
Vanaf 11 mei mogen de sportaccommodaties de trainingen buiten weer hervatten. U kunt bij de sportclubs informeren welke trainingen worden aangeboden en of u kunt deelnemen.
Sporthallen, squashbanen en andere indoor sportaccommodaties blijven gesloten. Ook de kleedkamers en kantines bij buitensport accommodaties blijven dicht.

Gaat mijn bootcamp-, kickboks- of yogacursus onder leiding van een instructeur in het park door?
Vanaf 11 mei mogen deze activiteiten weer opgestart worden. Infomeer bij uw sportaanbieder welke lessen gegeven worden en onder welke voorwaarden u kunt deelnemen. Volwassenen mogen weer in de buitenlucht trainen. Ook hierbij gelden de algemene hygiëneregels van het RIVM en dient er 1,5 meter afstand gehouden te worden.

Ik ben topsporter, welke regels gelden voor mij?
Topsporters mogen op aangewezen locaties onder duidelijke voorwaarden vanaf 29 april weer trainen, in overleg met NOC-NSF en de KNVB. Dit kan alleen als daarbij anderhalve meter afstand en de hygiënemaatregelen van het RIVM in acht worden genomen. Ook hier zijn officiële wedstrijden niet mogelijk.

Ik wil graag met vrienden of bekenden samen sporten in de buitenlucht. Op welke manier kan dat veilig?

 • Houd minimaal 1,5 meter afstand.
 • Blijf binnen wanneer je last hebt van neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn en hoesten of verhoging of koorts.
 • Zoek geen risico’s op waardoor je bent aangewezen op medische hulp (bijvoorbeeld door een ongeval).
 • Ga niet samen sporten als je in een risicogroep valt.

Bij sporten zoals fitness is 1,5 meter afstand houden mogelijk. Waarom mag dit niet?
Binnen sporten is nog niet toegestaan omdat bij het sporten aerosolen vrijkomen, binnen vormen deze een risico voor de verspreiding van het virus. Daarom mag voorlopig alleen in de buitenlucht gesport worden.

Wanneer kan ik weer gewoon sporten zoals ik dat zelf wil?
Het is nog onbekend wanneer iedereen weer kan sporten op de manier waarop we gewend waren. Wel zijn georganiseerde sporttrainingen voor volwassenen vanaf 11 mei toegestaan, wedstrijden en competities niet. Daarbij gelden wel aanvullende spelregels, houdt 1,5 meter afstand. Wanneer alles weer normaal wordt, hangt af hoe het virus en de verspreiding daarvan zich ontwikkelt.

Hoe zit het met sportevenementen en activiteiten na 19 mei, gaan die wel door?
Voorlopig gaan sportactiviteiten en sportevenementen niet door. Pas als het coronavirus verder onder controle is, zijn sportevenementen en sportactiviteiten weer mogelijk. Evenementen waarvoor een vergunning nodig is of die de organisatoren vooraf moeten melden, zijn in ieder geval tot 1 september verboden.

Kan ik de zwemlocatie voor natuurwater in mijn omgeving bezoeken?
Zwemlocaties in de natuur, zoals recreatieplassen en meertjes zijn sinds 1 mei geopend. U mag er gebruik van maken als u rekening houdt met de volgende spelregels:

 • Vermijd drukte.
 • Houd 1,5 meter afstand, ook in het water. Geef elkaar de ruimte.
 • Betaal contactloos, dus niet met contant geld.
 • Blijf thuis als u verkoudheidsklachten heeft, ook als het maar lichte klachten zijn.
 • Volg de aanwijzingen op van personeel en toezichthouders.
 • Houd er rekening mee dat de douches en toiletten bij zwemlocaties gesloten zijn.

Wordt het virus doorgegeven als je van dezelfde sportmiddelen (rek, bank, etc.) gebruikmaakt?
Een virus heeft een mens of dier nodig om ‘in leven te blijven’ en zich te kunnen delen. Buiten het lichaam kan het virus maar kort overleven. Hoe lang het virus op sportmiddelen overleeft, is afhankelijk van het soort oppervlak, de temperatuur en de luchtvochtigheid. Zo overleeft het virus in het algemeen beter op harde/gladde materialen zoals plastic, metaal en glas, en minder goed op poreuze oppervlakken zoals papier en karton. De kans dat je besmet raakt door het aanraken van een product of oppervlak is heel klein, maar niet helemaal uitgesloten. Wel neemt het aantal virusdeeltjes heel snel (exponentieel) af buiten het lichaam. In het algemeen raden we aan om regelmatig je handen te wassen. Een oppervlak dat mogelijk besmet is, kun je eenvoudig reinigen met een gewoon schoonmaakmiddel.

Kan het virus doorgegeven worden via zweet?
Het virus wordt niet via zweet doorgegeven. Door hoesten en niezen komt het virus uit neus, keel of longen naar buiten. Via kleine druppeltjes komt het virus in de lucht. Daarom is het van belang om 1,5 meter afstand van elkaar te houden.

Zijn kinderen een speciale risicogroep voor het nieuwe coronavirus?
Op dit moment krijgen kinderen bijna nooit klachten van het nieuwe coronavirus. Kinderen zijn dus geen speciale risicogroep. Kinderen vormen ook geen grote besmettingshaard voor de ziekte.

Geldt social distancing ook voor sport- en beweegactiviteiten met dieren? Kan ik de hond nog uitlaten en paardrijden?
Je kan jouw hond uitlaten of met jouw paard buiten rijden, als je de hygiënemaatregelen toepast:

 • Was je handen vaak met water en zeep
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Schud geen handen
 • Houd 1,5 meter (twee armlengtes) afstand van elkaar.

Hoe zit het met mijn contributiegeld nu ik niet kan trainen?
Als Nederlandse sport nemen we het standpunt in dat we de kosten die we met z’n allen maken, zoveel mogelijk met z’n allen dragen. Om die reden vragen we je om jouw solidariteit en adviseren we je om in contact te blijven en dit te bespreken binnen jouw vereniging.

Kan ik nog deelnemen aan sportevenementen in het buitenland?
Voor de deelname aan sportevenementen in het buitenland gelden dezelfde adviezen als voor reizen om andere redenen zoals vakantie of werk. Er is geen algemeen advies te geven over wel of niet deelnemen aan een evenement in het buitenland. Dat hangt van de specifieke en actuele situatie af. Lees er hier meer over.

Wat zijn de symptomen van het coronavirus COVID-19?
Koorts met daarbij luchtwegklachten zoals hoesten, kortademigheid en longontsteking.

Ik denk dat ik het coronavirus heb. Wat moet ik doen?
Voor iedereen geldt:

 • Blijf thuis bij klachten van neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, verhoging of koorts.
 • Mijd sociaal contact. Je kan ook geen bezoek ontvangen of op bezoek gaan en ook geen boodschappen doen. Bel alleen met de huisarts als de klachten verergeren (meer dan 38 graden koorts en moeite met ademhalen) en je medische hulp nodig hebt.
 • Als je je beter voelt en 24 uur lang geen gezondheidsklachten hebt gehad, ben je genezen. Dan kun je anderen niet meer besmetten.
 • Blijf zoveel mogelijk thuis
 • Was uw handen regelmatig
 • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Schud geen handen
 • Houd 1,5 meter afstand van anderen

Wat kan ik doen om verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen?
De belangrijkste maatregelen die u kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel:

 • Blijf zoveel mogelijk thuis
 • Was uw handen regelmatig
 • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Schud geen handen
 • Houd 1,5 meter afstand van anderen

Waarom is het belangrijk vaak je handen goed te wassen?
Via handen verspreiden zich virussen heel gemakkelijk. Door goed en regelmatig je handen te wassen verklein je de kans op dat je ziek wordt, maar ook dat je anderen besmet. Kijk hier voor tips over hoe je goed je handen kunt wassen.

Wat betekent ‘afstand houden’?
Afstand houden betekent dat je minstens 1,5 meter uit elkaar staat. Twee armlengtes lang. Zo kun je jezelf en anderen beschermen tegen infectie met het coronavirus. Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met het coronavirus in de lucht. De druppels komen zelden verder dan 1,5 meter. Als je dichterbij staat kun je deze druppeltjes inademen en besmet raken. Als je deze afstand in acht neemt kun je nog boodschappen doen, wandelen, fietsen en eten afhalen.

Voor het beantwoorden van diverse vragen hebben wij bronnen van de RIVM, het NOC*NSF en de Rijksoverheid gebruikt.