lines

Veelgestelde vragen rondom corona

Veelgestelde vragen rondom corona

Coronamaatregelen februari 2022
Het aantal coronabesmettingen is hoog, veel mensen zitten thuis in isolatie of quarantaine. Ondanks de hoge besmettingscijfers, blijft het aantal ziekenhuisopnames stabiel. We zijn beter tegen het virus bestand, door vaccinaties en boosterprikken en de opgebouwde immuniteit. Dus Nederland gaat weer open. Alleen niet in 1 keer. Maar in 3 stappen. Het zijn wel grote stappen en we zetten ze snel achter elkaar.

Iedereen mag binnen en buiten sporten. Sportwedstrijden zijn toegestaan. En onder voorwaarden is ook publiek bij die wedstrijden toegestaan. Er gelden voorwaarden, onder andere voor het dragen van mondkapjes en het gebruik van het coronatoegangsbewijs. We zijn blij dat er steeds meer mogelijk is. Bekijk de complete spelregels voor de sport op deze pagina.

Hoe gaat SportService Zwolle om met de richtlijnen van het RIVM en wat heeft dit voor invloed op de bereikbaarheid?
SportService Zwolle volgt alle adviezen op van het RIVM. We werken de maximale helft van onze werktijd op kantoor. Bij het thuiswerken maken we gebruik van de digitale communicatiemiddelen. Onze publieksbalie is geopend op werkdagen van 09:00 - 17:00 uur. Daarnaast zijn we tijdens kantoortijden telefonisch en via de mail goed bereikbaar om alle vragen te kunnen beantwoorden.

Ik heb een afspraak met één van de medewerkers van SportService Zwolle, kan dat nog?
Dit kan zowel op kantoor- als via het thuiswerken. Bespreek dit met desbetreffende collega.

Gaan de sportactiviteiten van SportService Zwolle door?
We volgen hierbij wederom de maatregelen die gelden. Dat betekent:

  • Binnen- en buitensporten is weer mogelijk. Onze activiteiten gaan door onder de voorwaarden die gelden voor het dragen van een mondkapje en het gebruik van een coronatoegangsbewijs tot in ieder geval 25 februari. Bekijk hiervoor deze pagina: Spelregels voor de sport.

Is het toegestaan om binnen te sporten (trainingen, groepslessen, ...)?
Ja, binnensporten is voor iedereen toegestaan. Competitie is ook weer mogelijk. Publiek is onder voorwaarden weer toegestaan. Bekijk de voorwaarden op onze pagina met spelregels over de sport.

1,5 meter afstand houden is niet verplicht bij wedstrijden en trainingen als dat door de aard van de sport niet mogelijk is.

Voor het binnensporten gelden wel voorwaarden voor het gebruik van het coronatoegangsbewijs tot in ieder geval 25 februari. Bekijk de voorwaarden hier: Spelregels voor de sport.

Heb je na het lezen van deze spelregels nog vragen, neem dan contact op via onze contactpagina.

Is het toegestaan om buiten te sporten (trainingen, groepslessen, ...)?
Ja, buitensporten is voor iedereen toegestaan. Competitie spelen is ook weer mogelijk. Publiek is onder voorwaarden toegestaan. Bekijk de voorwaarden op onze pagina met spelregels over de sport.

1,5 meter afstand houden is niet verplicht bij wedstrijden en trainingen als dat door de aard van de sport niet mogelijk is.

Mogen we gebruik maken van voorzieningen?
Sportkantines zijn open. Toiletten, kleedkamers en douches zijn open. Wel is het dragen van een mondkapje vanaf 13 jaar verplicht.

Kan ik weer naar het zwembad om te trainen of vrij te zwemmen?
In het protocol verantwoord sporten (NOC*NSF) staan de voorwaarden benoemd voor het zwemmen in een binnen- en/of buitenzwembad. Zwemlessen zijn wel mogelijk. Bekijk hiervoor de spelregels in de sport.

Wordt het virus doorgegeven als je van dezelfde sportmiddelen (rek, bank, etc.) gebruik maakt?
Een virus heeft een mens of dier nodig om ‘in leven te blijven’ en zich te kunnen delen. Buiten het lichaam kan het virus maar kort overleven. Hoe lang het virus op sportmiddelen overleeft, is afhankelijk van het soort oppervlak, de temperatuur en de luchtvochtigheid. Zo overleeft het virus in het algemeen beter op harde/gladde materialen zoals plastic, metaal en glas, en minder goed op poreuze oppervlakken zoals papier en karton. De kans dat je besmet raakt door het aanraken van een product of oppervlak is heel klein, maar niet helemaal uitgesloten. Wel neemt het aantal virusdeeltjes heel snel (exponentieel) af buiten het lichaam. In het algemeen raden we aan om regelmatig je handen te wassen. Een oppervlak dat mogelijk besmet is, kun je eenvoudig reinigen met een gewoon schoonmaakmiddel.

Kan het virus doorgegeven worden via zweet?
Het virus wordt niet via zweet doorgegeven. Door hoesten en niezen komt het virus uit neus, keel of longen naar buiten. Via kleine druppeltjes komt het virus in de lucht. Daarom is het van belang om 1.5 meter afstand van elkaar te houden voor en na het sporten.

Kan ik nog deelnemen aan sportevenementen in het buitenland?
Voor de deelname aan sportevenementen in het buitenland gelden dezelfde adviezen als voor reizen om andere redenen zoals vakantie of werk. Er is geen algemeen advies te geven over wel of niet deelnemen aan een evenement in het buitenland. Dat hangt van de specifieke en actuele situatie af. Lees er hier meer over.

Wat zijn de symptomen van het coronavirus COVID-19?
Koorts met daarbij luchtwegklachten zoals hoesten, kortademigheid en longontsteking. Voor de diverse corona varianten verwijzen we je naar de daarvoor bestemde sites van het RIVM en de Rijksoverheid.

Ik denk dat ik het coronavirus heb. Wat moet ik doen?
Voor iedereen geldt:

  • Blijf thuis bij klachten van neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, verhoging of koorts.
  • Mijd sociaal contact. Je kan ook geen bezoek ontvangen of op bezoek gaan en ook geen boodschappen doen. Bel alleen met de huisarts als de klachten verergeren (meer dan 38 graden koorts en moeite met ademhalen) en je medische hulp nodig hebt.
  • Als je je beter voelt en 24 uur lang geen gezondheidsklachten hebt gehad, ben je genezen. Dan kun je anderen niet meer besmetten.
  • Blijf zoveel mogelijk thuis
  • Was uw handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Schud geen handen
  • Houd 1,5 meter afstand van anderen

Wat kan ik doen om verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen?
De belangrijkste maatregelen die u kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen:

  • Blijf zoveel mogelijk thuis
  • Was uw handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Schud geen handen
  • Houd 1,5 meter afstand van anderen

Waarom is het belangrijk vaak je handen goed te wassen?
Via handen verspreiden zich virussen heel gemakkelijk. Door goed en regelmatig je handen te wassen verklein je de kans op dat je ziek wordt, maar ook dat je anderen besmet. Kijk hier voor tips over hoe je goed je handen kunt wassen.

Wat betekent ‘afstand houden’?
Afstand houden betekent dat je minstens 1,5 meter uit elkaar staat. Twee armlengtes lang. Zo kun je jezelf en anderen beschermen tegen infectie met het coronavirus. Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met het coronavirus in de lucht. De druppels komen zelden verder dan 1,5 meter. Als je dichterbij staat kun je deze druppeltjes inademen en besmet raken. Als je deze afstand in acht neemt kun je nog boodschappen doen, wandelen, fietsen en eten afhalen.

Voor het beantwoorden van diverse vragen hebben wij bronnen van de RIVM, het NOC*NSF en de Rijksoverheid gebruikt.